На 29 март 2024 г. на 79-годишна възраст ни напусна

...
На 29 март 2024 г. на 79-годишна възраст ни напусна
Коментари Харесай

Почина обичан роден поет

На 29 март 2024 година на 79-годишна възраст ни напусна огромният старозагорски стихотворец и ръководител на Дружеството на писателите Стара Загора - Таньо Клисуров. Литературният свят на България загуби едно от най-емблематичните си имена, чиято лирика допира най-нежните струни на човешката душа. Тих, замислен и внимателен, с проницателен нюх към света, оповестяват от община Стара Загора.

Роден в гр. Мъглиж на 23 май 1944 година Завършва междинното си обучение в Строителен колеж в Стара Загора, а висше – българска лингвистика във Великотърновския университет. Дълги години работи като публицист във вестниците „ Септември ", „ Стара Загора ", „ Страница " и „ Вик ". Бил е основен редактор на литературния сборник „ Хоризонт ". В биографията си е работил още като учител по български език и литература и драматург в Драматичен спектакъл „ Гео Милев ". Печата стихове във водещи и елитарни районни и национални издания. Изявява се като ослепителен журналист с редица публикации в печата и радиото.

 
Носител е на голям брой авторитетни награди – Голямата премия на празниците „ Южна пролет " Хасково, Награда за лирика на Съюза на българските писатели, Наградите „ Стара Загора ", „ Николай Лилиев " и доста други.

През 2015 година още веднъж е почетен с Наградата „ Стара Загора " в направление „ Култура и изкуство ", за изцяло творчество и високи художествени достижения в духовния живот на Стара Загора и за дейното му наличие в литературния свят на България.

Творбите му са превеждани в Русия, Франция, Испания, Унгария, Полша, Индия, Италия, Кипър и други
През 2004 година е почетен със званието „ Почетен жител на Стара Загора ".

Градът на поетите губи огромния стихотворец на своето време!
Дълбок реверанс!

На 30 март 2024 година /събота/ от 12.30 ч. до 13.30 ч. в храм „ Св. Въведение Богородично " в Стара Загора ще се извърши поклонението. Опелото стартира в 13.00 ч.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР