На 28 юни завършва Петровият пост. Нарича се още “Апостолски”,

...
На 28 юни завършва Петровият пост. Нарича се още “Апостолски”,
Коментари Харесай

Завършва Петровият пост

На 28 юни приключва Петровият пост. Нарича се още “Апостолски”, а преди време – “Пост за Петдесетница”, защото поражда по образеца на апостолите, които, откакто приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целия свят.

След Възнесението на Христос доста християни потърпевши страдалчески за вярата си. Жертви на тези гонения станали и апостолите Петър и Павел. Постът, който стартира в деня след Неделя на Всички светии и предшества апостолския празник, напомня страданията на първите християни и другите християнски служения. Той е увещание и за заплахата да се върнем към живот без Бога, в случай че не сме непрекъснато бдителни, в случай че изоставим вътрешната си самодисциплина, в случай че животът ни не е непрекъснат нравствен героизъм.

Като се изпълнили с Духа на истината, сред другите небесни секрети, апостолите възприели и учението за духовното самоограничение. Очиствайки сърцето си с пост, човек става по-способен да възприема плодородните блага и с Божия помощ да отстоява на изкушенията. Затова след светлите и радостни дни на Възкресение, Възнесение и Петдесетница Църквата е открила да се отдаваме на пост. Този пост ни е необходим и с цел да съхраним в себе си тези блага, които са ни преподадени посредством Тайнствата на Църквата и да ги преумножаваме в своето персонално християнско служение.

Петровият пост е по-малко непоколебим и щадящ, в сравнение с Великденския пост. Както през Коледния, по този начин и през Петровия пост се позволява риба (освен в сряда и петък). Риба се позволява и на 24 юни – Рождество на св. Йоан Кръстител (Еньовден), без значение какъв ден се пада.

Задължителен непоколебим пост се поставя в деня преди празника, на 28 юни, само че в случай че се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се позволява олио и вино.

Ако 29 юни, празникът на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се позволява риба, а в случай че 30 юни съвпадне със сряда или петък, се позволява единствено да се яде постна храна с олио и вино.

Светите отци поучават да не подхващаме прекомерно тежък пост, вследствие на което или напълно да изоставим въздържанието, или да се възгордеем. Всеки, който е постил, знае, че рационалният пост не изтощава, а носи лекост, вглъбеност, умереност, наслада, непорочност.

Постът, с изключение на всичко друго, е и време за търсене и реализиране на смисъла:

в професионалния живот,

в връзките с другите и във връзка с събитията в живота.

И в случай че нашата религия фактически е от първостепенно значение за нас, тя следва да не е нещо настрана, а да се съотнася към живота във всичките му проявления и в цялата му трудност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР