На 28 януари 2021 г. на 88-годишна възраст почина народният

...
На 28 януари 2021 г. на 88-годишна възраст почина народният
Коментари Харесай

Почина легендата на съветското и руското кино Василий Лановой


На 28 януари 2021 година на 88-годишна възраст умря националният актьор на Съюз на съветските социалистически републики Василий Лановой (роден през 19334. ). Преди това е бил приет в болница с ковид.

Той бе любим на няколко генерации български конимани и просто поклонници на седмото изкуство.

Съболезнования показаха президентът Владимир Путин, министър председателят Михаил Мишустин, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев и министърът на културата Олга Любимова. Сред най-ярките му кино функции са участията му въвфилмовите класики " Война и мир " и " Ана Каренина ", (по Лен Толстой,), „ Как се каляваше стоманата, “ " Офицери ", " Огарьово 6 " и " Петровка 38 ". Общо артистът е играл допълнително от 50 кино лентата и сериали.

" Пример за гражданска храброст "

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова счита, че Лановой е образец за гражданска храброст. " Лановой. Основното за мен е същински жител. Отчаяно почтен, борещ се с неистини, отдавайки се на Отечеството. Пример за гражданска храброст. Благословен спомен ", написа тя.

„ До последния ден той беше предан на спектакъл „ Евгений Вахтангов “, където служи повече от 60 години и изигра доста разнообразни функции, които имат огромна морална мощ “, се споделя в съболезнователнатателеграма на Валентина Матвиенко, която управлява Съвета на федерацията, горната камара на съветския парламент.

Министърът на защитата Сергей Шойгу назова Лановой именит човек, който съумя да въплати на екрана най-хубавите черти на същински офицер. " Изключителен занаятчия на театъра и киното, именит човек, безпределно предан на изкуството. До последните дни от живота си той излизаше на сцената и това беше същински празник и подарък за всички ценители на неговия гений ", гласи съболезнователният адрес на министъра.

Според ръководителя на Държавната Дума Вячеслав Володин във кино лентата „ Офицери “ Василий Лановой въплати най-хубавите черти на същински офицер и родолюбец на Отечеството. Според него именитите " Офицери " с присъединяване на Лановой са повлияли на виталния избор на няколко генерации.

" Аристокрация и морална неотстъпчивост "

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил изрази съболезнования на фамилията и приятелите на Лановой, отбелязвайки неговата аристократичност и морална неотстъпчивост. " Образите, които той сътвори, отличаващи се с вътрешна целокупност, лиризъм и изисканост, станаха скъпи за милиони локални и задгранични фенове. Но освен в творчеството, само че и в живота Василий Семенович се опита да следва високи морални правила, да покаже неотстъпчивост на характера, храброст и автентичен благороден дух ".

„ Загуба за доброволци "

Лановой беше признакът и душата на „ Безсмъртния полк на Русия “, сподели Елена Цунаева, съпредседателка на централния щаб на Общоруския национален фронт (ОНФ). " Ние, уредниците на марша на „ Безсмъртния полк “, си чатихме през нощта, полемиката беше прекратена от тази трагична вест. Чатът гръмна с думи на тъга. Това е огромна загуба за културата за всеки, който се счита за родолюбец и обича нашата велика Родина. Той бе душата на нашето придвижване и един от неговите знаци както у нас, по този начин и в чужбина ", сподели Цунаева.

Лановойбеше един от най-талантливите артисти в страната и човек, олицетворяващ епохата, се споделя в съболезнования на уеб страницата на придвижването " Безсмъртният полк на Русия ", чийто съпредседател бе артистът. „ Той беше човек, олицетворявашепохата. В киното. В страната. Неговата роля във кино лентата " Офицери " е правилник на съвестта за всички времена и за всимки съветски офицери, отдали се на работа на Родината “, споделя се в текста.

Лановой постоянно живееше на един мирис и беше същински жител на страната си, служи й правилно, сподели националният актьор на Русия, ректорът на Театралния институт „ Шчукин “ Евгений Князев, който е работил с него в театъра„ Вахтангов “: " Това даже не е загубата на нашия спектакъл и даже на Москва, това е загубата на цяла Русия. Това е човек, който бе същински жител, обичаше страната си, служеше й. Точно по този начин, служеше, с религия и истина “. Според Князев Лановой е работил до последно, макар пандемията и рестриктивните мерки. В Театралния институт. Шчукин той оглавяваше катедратаза театралната тирада. " Той се появяваше на всички занятия, които се организираха със студентите, беше ни разрешено да учим на дребни групи, всимки отдалечено. И той въпреки всичко се появяваше. Ирина Петровна (съпругата на актьора) ме молеше да направя нещо, тъй че Василий Семенович да не тича до института като вманиачен, да се пази. И аз трябваше да му споделям: „ Василий Семенович, институтът е затворен, не можете да влезете. Заниманията се анулират “. Тогава той споделяше на студентите: „ Вашият институт ще бъде затворен, елате в театъра, ще учим в театъра ", показа Князев.

В своя отклик огромният артист и режисьор Никита Михаков написа: „ Ето, за кого можете да кажете сигурно: угасна една същинската звезда и надали някоя ще успее да заеме мястото й “.

Василий Лановой бе женен за трети път за националната артистка на РСФСР Ирина Купченко. От брака с нея има двама сина, единият от които към този момент не е сред живите. Първата брачна половинка на Василий Лановой е националната артистка на Русия Татяна Самойлова (1934-2014 г.), с която играе в„ Анна Каренина “. Втората му брачна половинка е актрисата Тамара Зяблова (починала при злополука през 1971 година.

ДУМА, по ТАСС

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР