На 28-ия ден от антиправителствените протести премиерът предложи вариант за

...
На 28-ия ден от антиправителствените протести премиерът предложи вариант за
Коментари Харесай

28-и ден на антиправителствени протести в София

На 28-ия ден от антиправителствените митинги министър председателят предложи вид за събаряне на политическото напрежение. Борисов събра съпартийците си на Национална конференция в София и сподели, че може да си тръгне, а държавното управление да продължи работата. Но беше безапелационен, че с Българска социалистическа партия или с Движение за права и свободи никога няма да правят коалиция. " Нашите сътрудници са Патриотите и Съюз на демократичните сили ", разгласи министър-председателят. И добави, че на длъжностен кабинет на Румен Радев не може да се има вяра, а без работещо Народно заседание не могат да се оферират редица нови ограничения за хората и бизнеса предвид на прогнозите за тежка икономическа зима и възможна втора вълна на COVID-19. 

Думите на Борисов очевидно не успокоиха по никакъв метод недоволните от държавното управление, които към 20 часа се събраха в " Триъгълника на властта " и повториха настояванията си - оставка на кабинета и на основния прокурор Иван Гешев. А протестиращите с изключение на с нормалните плакати, носеха тикви и тухли - също знаци на митинга. Обичайното плажуване на Орлов мост обаче не се състоя поради разразилата се стихия в следобедните часове в столицата. Вятърът беше извънредно мощен и съумя да раздуха палатките на пратестиращите. От времето пострада и палатковият лагер на майките от " Системата ни убива " пред Софийския университет. Протестиращите там обявиха, че ще пренощуват в микробуса поради дъжда. 

По-рано денем един от гладуващите на митинга беше откаран с кола за спешна помощ в Окръжна болница, а лекарите от Спешното поделение го откриха във " очевидно положително положение, без открити здравни проблеми, само че леко обезводнен, зашеметен и с лека температура ". Той обаче отхвърли да му се създадат спомагателни проучвания и се подписа, че напуща болничното заведение по лично предпочитание. 

" Оставаме, до момента в който не се случи това, за което сме тук, а точно оставка на Гешев, оставка на Борисов и смяна на изборните правила, с цел да може да са ясни ", показа пред Националното радио протестиращ.

" Борисов е подготвен да си тръгне, само че ние не се надяваме на чудеса. Ще го повярваме като се случи. Ще отстояваме нашите претенции до дъно ", показа различен протестиращ.  

" По този метод страна не се ръководи. Държава се ръководи със единодушието на народа. Няма по какъв начин да стане. Народът е пренебрегнат в този миг. Народът би трябвало да каже кой, по какъв начин и за какво и това става с избори ", спадели мнението си трети протестиращ. 

Въпреки неприятното време обаче, блокадата на три основни кръстовища в центъра на София продължава. Пропускат се коли за спешна помощ, а маршрутите на десетки автобуси и тролеи към този момент остават изменени поради палатковите лагери. Движението по бул. " Дондуков " е свободно, само че останалата част от кръстовището е блокирана.

Протести се организираха и в други градове в страната, съобщи БНР. Организаторите на антиправителствения митинг в Русе избраха едно от най-натоварените кръстовища - това сред кварталите " Дружба "  и " Чародейка ". Протестиращите оцениха като недопустимо предлагането за оставка на премиера и оставане на държавното управление. 

В Ямбол недоволните от властта се събраха за 25-та поредна вечер пред постройката на общината с гледище за оставка на държавното управление и основния прокурор. Протестът ще приключи с ществие по улиците " Георги Раковски "  и " Търговска ".

Междувременно за шести ден остава блокиран пътят от Стара Загора за Хасково и автомагистрала " Тракия ". Протестиращите остават на палатки в региона на летището. Те желаят да бъдат пропуснати за автошествие през детелината на автомагистрала " Тракия ". Те са безапелационни, че ще останат до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени. 

Днес е третият ден от издигането на палатковия лагер на кръстовището при общината във Варна. След като се събраха там, стачкуващите поеха на шествие.

В Перник и през днешния ден не съумяха да се съберат на по-масов митинг. Той бе проведен в обществената мрежа от певицата София Георгиева, само че на апела ѝ се отзоваха малко на брой. Макар и малко стачкуващите минаха през центъра на града. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР