На 28 февруари, от 13:30 часа, ВКС ще гледа наказателното

...
На 28 февруари, от 13:30 часа, ВКС ще гледа наказателното
Коментари Харесай

Съдът отново гледа делото за смъртта на Чората

На 28 февруари, от 13:30 часа, Върховен касационен съд ще гледа наказателното дело против служителите на реда Мирослав П., Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. за убийството на Ангел Димитров, прочут като Чората, оповестиха от съда.
Делото е формирано след решение на Върховния касационен съд, с което е обновено касационното произвеждане по искане на наказаните и казусът е върнат за ново разглеждане от различен състав на Върховен касационен съд.
Делото е обновено след трето подред касационно разглеждане, напълно е анулирано решението, постановено на Военно-апелативния съд. С него подсъдимите Мирослав П., Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. са оправдани по квалифицирания симптом на член 116, алинея 1, т. 6, прочие 3 от Наказателен кодекс – убийството да е осъществено с особена свирепост. С решението са понижени наложените по отношение на подсъдимите санкции от 18 години на 7 години затвор за Мирослав П. и от 16 години на 7 години отнемане от независимост за Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. В останалата му част въззивното решение е доказано.
С първоинстанционната присъда № 329/09.11.2007 година по н.о.х.д. № 329/2006 година на Софийския боен съд подсъдимите са приети за отговорни в осъществяването на закононарушение член 116, алинея 1, т. 2 и т. 6 вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс (убийство, осъществено от лица от състава на полицията и с особена жестокост), като са им наложени санкции: на Мирослав П. – 18 години „ отнемане от независимост “, а на останалите подсъдими за всеки поотделно – 16 години „ отнемане от независимост “. С присъдата подсъдимите и гражданският ответник са наказани солидарно да заплатят на гражданските ищци обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди.
С въззивното решение № 4/06.07.2018 година по в.н.о.х.д. № 26/2016 година на Военно-апелативния съд подсъдимите са приети за отговорни в това, че като причинители и лица от състава на полицията при осъществяване на службата си, независимо са предизвикали гибел по несъобразителност на Ангел Д. – закононарушение по член 122, алинея 1 вр. член 2, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, като за всеки един от тях поотделно наказателното гонене е прекъснато заради изтекла безспорна отминалост. С решението подсъдимите Борис M., Георги К., Иво И., Мирослав П. и Янко Г. са приети за невиновни и оправдани по в началото повдигнатото им обвиняване по член 116, алинея 1, т. 2 и т. 6, вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс. Със същия въззивен правосъден акт първоинстанционната присъда е променена в гражданско-осъдителната ú част, и е доказана в останалата ú част.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР