На 28.05.2020 г. от 09:30 ч. Апелативния съд в София

...
На 28.05.2020 г. от 09:30 ч. Апелативния съд в София
Коментари Харесай

Как ще продължи делото за взрива с 15 загинали в Горни Лом?

На 28.05.2020 година от 09:30 ч. Апелативния съд в София ще гледа жалбите против оневиняването от Окръжен съд-Видин на четиримата обвинени, привлечени от прокуратурата като единствени виновници за нещастието с гърмежа в Горни Лом. Знаете, случаят се случи на на 01.10.2010 година, а при него починаха 15 души. Това оповестиха от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская ” в писмо, изпратено до медиите.
" Очаква се да се даде думата на частния правосъден обвинител Димитър Димитров - татко на починалия на 26 години Михаил, който стачкува, че във импортирания обвинителен акт прокуратурата не е привлекла длъжностни лица от висшата власт, които персонално са съдействали за тази покруса ", прецизират още от организацията.
" При съществуване на съответни законови забрани за демонтиране на противопехотни мини от компании, които не са производители и не разполагат с технология за тях, от управляващите са издавани позволения за тази активност в Горни Лом в нарушаване на настоящи и за България интернационалните закони - Конвенцията на Организация на обединените нации за възбрана на противопехотните мини от 1997 година, документа “Съвместно деяние ” от същата година на Съвета на Европа, Директива на Европейски Съюз от 2009 година, както и на българския Закон от 2012 година за експортния надзор на артикули, свързани с защитата ", споделят още от Асоциацията.
" В жалбата си след обзор на 130-те тома от следствието и събраните по закона за достъп до социална информация документи от институциите, дружно с Асоциация ”Анна Политковская ” и Независимото сдружение за отбрана правата на човека (НДЗПЧ), бащата сочи имена на длъжностните лица, които са били длъжни да съблюдават нормативните условия и да не издават разрешителните за трансфер от Гърция и демонтиране в Горни Лом на неразрешените противопехотни мини ", се споделя още в позицията на Асоциацията.
Става ясно, че Димитър Димитров желае в своята тъжба съдът да върне за доразследване на прокуратурата делото, като декларира: “При по този начин написан обвинителен акт, видинският съд с оправдателните присъди очевидно декларира, че е видял и други длъжностни лица, които прокуратурата би трябвало да притегли като обвинени. Нещо повече, интернационалните контракти и българският закон от 2012 година въобще не са посочени във импортирания от прокуратурата в съда обвинителен акт, както и следствието е извършено единствено за интервала до 2010 година, а се затаява истината за последващите четири години преди гърмежа ", написа в своето мнение Димитров.
Темата продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР