На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и

...
На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и
Коментари Харесай

Празник на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици: Денят е подходящ за пътуване

На 27 юли Православната черква популяризира Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.

Българската православна черква отдава за следващ път през годината респект на Светите братя Кирил и Методий, както и на техните най-известни възпитаници - светите Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий - Светите Седмочисленици. 

На днешната дата честват

Добрин, Пантелей, Добри, Добрина, Пантелеймон, Пантелейка, Пантьо, Панко, Панчо, Пане. Денят се смята за подобаващ и за пътешестване.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил изначало богохулник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името

Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив).

Бил възпитаник на популярния тогава доктор Евфросин и станал след това велможа доктор на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, тъй като отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския съветски манастир " Св. Панталеймон ". 

Още в първата българска страна почитта към св. Пантелеймон е била огромна. Това демонстрират двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били основани също медицински школи и лечебници.

В София паметта на светеца се празнува като храмов празник в кварталната черква в Бояна.

Също по този начин на няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, а също и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският, близо до Добринище, и манастирчето край Смолян. Втори храмов празник има и светата обител " Св. Богородица - Живоприемни източник ", над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, отдаден на Св. Пантелеймон. Манастирът е женски и през последните години в резултат на неуморните старания на игуменката сестра София претърпя съществено развиване.

На 27 юли се празнува и успението на свети Климент Охридски.

По антична традиция на този ден Църквата е отредила да се празнува паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има обособен ден, само че в този ден те се честват дружно под хубавото име Седмочисленици.

След гибелта на св. Методий (885 г.) прогонени от Моравия, с други възпитаници пристигнал в България. Цар Борис ги приел и им упълномощил да просвещават народа.

Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 възпитаници.

Цар Симеон в 896 година го сложил за свещеник на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид. Просиял в подвизи, правил чудеса - умрял в 916 година. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР