На 27 юли част от жителите на Земята ще имат

...
На 27 юли част от жителите на Земята ще имат
Коментари Харесай

Утре наблюдаваме най-продължителното пълно лунно затъмнение от век насам!

На 27 юли част от жителите на Земята ще имат опцията да се насладят на едно рядко небесно събитие – най-дългото цялостно лунно затъмнение на века, написа Live Science. Нашата планета ще се намести тъкмо сред Луната и Слънцето, а сянката й ще закрие изцяло спътника. Нещо повече – вместо да наподобява като едно най-обикновено черно леке на небосвода, Луната ще излъчва и слаб кърваво-червен нюанс.

Да, става дума за Кървава Луна. Но до момента в който през днешния ден феновете на астрономията ще гледат небето в унес (стига да са на вярното място), преди доста години хората са възприемали смяната в оттенъка на спътника като предсказание за нещо ужасяващо.

Така да вземем за пример съгласно националните предания Христофор Колумб е знаел, че на 29 февруари 1504 година ще има лунно затъмнение и надлежно - се е възползвал от това, откакто в продължение на цели шест месеца не е могъл да се измъкне от остров, прочут като Ямайка. С течение на времето щедростта на местния народ (аравак) почнала да понижава. Колумб и хората му почнали да гладуват. Именно тогава известният мореплавател и търговец се обърнал за помощ към сборник, оповестен от немския астроном и математик Йохан Мюлер фон Кьонигсберг, прочут още като Региомонтан. Така той научил за идното лунно затъмнение.

Колумб споделил на аравак, че неговият господ се е разгневил от обстоятелството, че не дават храна на нашествениците и че има намерение да скрие Луната от небосвода (или че ще се " извърши с яд " за 3 дни). Когато Кървавата луна се появила на небето през идната неделя, аравак били ужасени. Те се съгласили да дават на хората на Колумб всичко, от което се нуждаят, единствено и единствено ядосаният господ да върне елементарната Луна.

На 27 юли ще станем очевидци и на още едно рядко събитие, което се случва един път на 15 години.

Планетата Марс ще бъде в съпротива със Слънцето. Явлението се назовава велико противостояние на Марс. Планетата ще бъде извънредно ярка и ще се вижда като алена звезда.

Така в небето ще успеем да видим цели два червени обекта - Марс и Луната.

През 2003 година Червената планета беше на разстояние 56 млн. км. Този път ще бъде на 57,6 млн. км и ще бъде 10 пъти по-ярък от нормално.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР