На 27 септември църквата почита паметта на свети мъченик Калистрат

...
На 27 септември църквата почита паметта на свети мъченик Калистрат
Коментари Харесай

Почитаме паметта на виден светец и мъченик, кой е той

На 27 септември църквата уважава паметта на свети страдалец Калистрат и на дружината му.

Свети Калистрат живял по времето на император Диоклетиан. Родил се в град Картаген (днес до град Тунис, Северна Африка) и от детска възраст бил учтив в християнската религия, тъй като фамилията му било християнско. Един от неговите прародители през I век служил като римски боец в Йерусалим при Пилат Понтийски по време на Христовите премеждия. Той видял чудесата при Христовата гибел и повярвал в Господ Иисус. Бил образован във вярата и кръстен от апостолите, а когато се върнал у дома, донесъл измежду домашните си избавителната религия в Христос.

А в идващите епохи Картаген станал значим център на християнството в Северна Африка. Така и Калистрат бил роден, кръстен и учтив като християнин. Като възмъжал, той станал боец. Другите бойци го виждали по какъв начин ставал нощно време и се молел на Бога. Те съобщили на военачалника Персентин, яростен гонител на християните, че Калистрат е християнин. Персентин незабавно му заповядал да принесе жертва на езическите богове, само че Калистрат уверено отказал. Нанесли му нечовечен побой, измъчвали го и най-после го хвърлили в морето. Но Божията мощ го избавила от гибел, като два делфина го изнесли жив на брега.

Когато видели търпението на Калистрат при ужасния побой и чудото, станало с него, 49 бойци повярвали в Иисус Христос. Те също били грубо бити и принуждавани да се отрекат от вярата си, след това ги затворили в тюрма. Там Калистрат ги научил на главните истини на вярата и ги укрепил духом.

Военачалникът Персентин видял, че не може и с най-ужасни мъчения да склони Калистрат и другите 49 бойци да се откажат от християнската си религия, и по тази причина разпоредил всички да бъдат избити в тъмницата. Така петдесет бойци от полка в Картаген потърпевши за вярата в Христос в 288 година По-късно била построена черква на мястото на техния общ гроб.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР