На 27 септември 2020 година въоръжените сили на Армения по

...
На 27 септември 2020 година въоръжените сили на Армения по
Коментари Харесай

Посолството на Азербайджан в Москва: Вината за Нагорно-Карабахския конфликт е на Армения

На 27 септември 2020 година въоръжените сили на Армения по няколко посоки подложиха на обстрел с потребление на разнообразни типове оръжие, в това число и на тежка артилерия, обитаеми места, а също по този начин военни позиции на Азербайджан, което докара до жертви и ранени измежду мирното население и военнослужещите. Това се споделя в изказване
на Посолството на Република Азербайджан в Москва по отношение на ескалацията на бойните дейности в зоната на Нагорно-Карабахския спор.

Вижте какво се споделя в позицията, изпратена до медиите от послството на Азербейджан в България:

Отговорността за настоящето изостряне на обстановката напълно се носи от вонно-политическото управление на Армения, чиито дейности доведоха до юлските събития по Товузкото направление, вследствие на което починаха азербайджански военнослужещи и мирни поданици, до залавянето от азербайджански военни през август на ръководителя на диверсионна група, изпратена за осъществяване на терористични акции.

Опитите за смяна на формата на договарянията, изявлението „ Карабах – това е Армения и точка”, провеждането в люлката на азербайджанската просвета, античния град Шуша на „ инагурацията” на главата на марионетния режим, решението за пренасяне в Шуша на по този начин наречения парламент, заявката на министър ръководителя на Армения за основаването на „ доброволчески” военни подразделения, провеждането на военни учения в окупираните територии, унищожаването на културно-историческото завещание на Азербайджан, както и политиката на Армения за нелегално заселване на тези територии, което според интернационалното филантропично право съставлява военно закононарушение, доведоха до провалянето на договарянията в границите на мирния развой.

Целта на Армения е с всевъзможни способи да резервира статуквото на окупираните територии и да отвлече вниманието на личното си население от прекомерно сериозните обществени и стопански проблеми в страната.

В обръщението си към народа Президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че Азербайджан няма военни цели на територията на Армения. Азербайджан пази своята териториална целокупност и намерено води своята политика. Държавният глава акцентира, че Нагорни Карабах е изконна историческа азербайджанска земя и целият свят го признава като неразделна част на Азербайджан.

Посолството неведнъж е заявявало в средствата за всеобщо осведомление, експертните и политическите кръгове, че азербайджанският народ в никакъв случай няма да се помири със загубата на свои земи и на бисера на Карабах град Шуша. За страдание дългогодишните договаряния за връщане на териториите с мирни средства не доведоха до триумф и, надлежно, Азербайджан е заставен да употребява законното си право на самозащита според Устава на Организация на обединените нации и да принуди агресора да освободи азербайджанските земи.

Азербайджан не може безпределно да води безрезултатни договаряния, да се помирява с окупирането на 20% от своята територия и съществуването на един милион бежанци и наложително преселени, от които съвсем 300 хиляди са изгонени от територията на самата Армения.

Посолството приканва организациите на диаспората на територията на Русия с схващане да се отнесат към създалата се обстановка и да работят в границите на признатите правила и законите на Руската Федерация. Трябва също по този начин да се означи, че в рамките единствено на един ден към Посолството се обърнаха повече от 50 наши съотечественици с готовност да защитят Родината. Като показваме дълбока признателност за проявения национализъм, неустрашимост и взаимност, освен това осведомяваме, че Азербайджанската войска е способна независимо да взема решение всевъзможни задания, свързани с освобождението на окупираните територии.

Посолството показва съболезнования на фамилиите и околните на починалите военнослужещи и цивилни в Азербайджан. Вечна памет на героите, паднали за освобождението на Родината, и дано спят умерено безконечния си сън!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР