На 27 октомври 2017г. /петък/ 19ч., в Музей „Дом на

...
На 27 октомври 2017г. /петък/ 19ч., в Музей „Дом на
Коментари Харесай

В Габрово откриват изложби Кристо и Жан-Клод. Проекти/ Роден в Габрово

На 27 октомври 2017г. /петък/ 19ч., в Музей „ Дом на хумора и сатирата” – Габрово ще бъде открита галерия Кристо и Жан-Клод. Проекти.
Изложбата показва шестнадесет плана на артистите и ранни творби. Започва с прехода от ранните произведения на Кристо, направени в ателието му в Париж (опаковани кутии и бутилки) и Ню Йорк (фасади на магазини) към огромните планове, осъществени в градска среда или в природата. Показваме и видео изявление с Кристо за ранните му произведения на доцент Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев, снимано в Ню Йорк.
Хронологично са показани огромните планове на артистите с постери, текст, времева линия и географска карта. Сред плановете са Желязната завеса, Завеса в долината, Опакования Райхстаг, Чадърите, Опаковани дървета, Опакования Пон Ньоф. Последният осъществен план, „ Плаващите кейове” участва с видео фрагменти на Недялко Данов от кино лентата на Българска национална телевизия " Мост към Кристо ", изработен от Евгения Атанасова-Тенева. Изложбата приключва с плана „ Мастабата”, върху който Кристо работи понастоящем. Проектът е плануван за пустинята край Абу Даби и ще бъде най-голямата статуя в света.
Изложба Роден в Габрово е самобитна „ капсула на времето”, в която ни води описа на журналистката Евгения Атанасова-Тенева. Представя живота на семейство Явашеви ̶ Цвета и Владимир и техните трима сина в Габрово. Ще проследим ранните години на дребния Христо в Габрово, ще разгледаме детските фотоси на световноизвестния създател с неговите братя. Събрани са персонални фотоси, предоставени от членовете на фамилия Явашеви, както и документи от държавния списък в Габрово и други институции. Показани са остарели картини и скъпо защитавани мемоари от другари и съученици. Експозицията припомня и за времето на бурното индустриално развиване на Габрово и историческите обрати, белязали ориста на града и неговите поданици в средата на предишното столетие.
По време на изложбата ще бъде показана и стратегия от прожекции на филми за Кристо и Жан-Клод и техните планове.
Изложбите са проведени от Община Габрово, Музей „ Дом на хумора и сатирата” и Сдружение Нашето по-голямо Габрово с партньорската поддръжка на Българска национална телевизия, Държавен списък – Габрово, Регионална библиотека Априлов – Палаузов, Регионален исторически музей – Габрово, Национална априловска гимназия, Национална гимназия за приложни изкуства Тревненска школа, Второ главно учебно заведение Неофит Рилски и Начално учебно заведение Васил Левски.
В изложбите са включени материали, общително предоставени от семейство семейство Явашеви, Евгения Атанасова – Тенева, доцент Георги Лозанов и Стоян Радев, Драган Немцов, Иван Господинов и Мариян Костадинов, Ива Хаджиева, Иванка Здравкова, Гео Кукудов.
Изложбите са отворени за аудитория до 17 юни 2018 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР