На 27 ноември, сряда, в 18.30 часа в САМСИ, бул.

...
На 27 ноември, сряда, в 18.30 часа в САМСИ, бул.
Коментари Харесай

Изложба Посока Север включва произведения на художници от български произход, които творят в северните държави

На 27 ноември, сряда, в 18.30 часа в САМСИ, бул. „ Черни връх “ 2, ще бъде открита изложбата " Посока Север ".
Изложбата включва творби на художници от български генезис, които творят в северните страни и по един или различен метод са повлияни от културата в този район. Целта не е да се покаже обстоен лист на живеещите там създатели, а по-скоро представянето на разнообразни концепции, тематики, медии и подходи, които вълнуват допрените от магията на Севера български създатели. Кураторът Ния Табакова е поканила за присъединяване Лора Димова (Финландия), Леда Ванева (Финландия), Райна Власковска (Норвегия), Росина Иванова (Норвегия), Евелина Добранова (Дания) и Юлиян Табаков (Швеция). На откриването от 19.30 часа ще бъде изпълнен особено квалифицираният пърформанс на Росина Иванова „ Какво да създадем, когато ни бутнат на земята – по какъв начин да се надигнем “.
Проектът се стреми да избегне стандартите на националната еднаквост и вместо това да се концентрира върху смесицата от самостоятелни прекарвания на художниците, които имат както общи корени, по този начин и взаимна географска и интелектуална посока на развиване. Чрез тази галерия аудиторията ще може да се допре до северната просвета, обсъждана през призмата на създатели, чиито усещания, смесени с техния персонален генезис и културни наслагвания, основават напълно ново усещане за скандинавския подтекст. Техните артистични практики изследват настоящи тематики, свързани с екологични, обществени, политически и софтуерни въпроси, които биха могли да бъдат отнесени и към българската реалност.
Като една от четирите съществени направления северът се приема за фундаментална такава – по нея в компаса се дефинират останалите три. Северният полюс съответствува с азимут 0 или 360 градуса съгласно сферичната координатна система, което значи началото и края на земното кълбо. В културата на локалното американско население северът символизира студа, зимата и ветровете, които пречистват и носят снега. Тази географска посока припомня за компликациите и разрухата, през които хората би трябвало да преминат, с цел да преживеят катарзис и да стартират нов цикъл от живота си.
Темите за упадъка и възраждането се преглеждат и от шестимата създатели. Те могат да бъдат проследени в скулптурите на Лора Димова, напомнящи остатъци от апокалипсис; във видеата и молекулните рисунки на Леда Ванева, анализиращи реда и хаоса във Вселената; във фотографиите на Юлиян Табаков, разкриващи чудовищната природа на индивида. Политическите прокламации на Росина Иванова, колажите на Евелина Добранова и портретите на Райна Власковска се концентрират съответно върху ролята на дамата в този непрестанен развой на транформация.
Проектът се провежда от съдружие „ Толкова близо, толкоз надалеч “ в партньорство със Софийски боеприпас – Музей за модерно изкуство, Държавната организация за българите в чужбина и с финансовата поддръжка на Програма “Култура ” на Столичната община.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР