На 27-ми март, в конферентната зала на Хотел Балкан в

...
На 27-ми март, в конферентната зала на Хотел Балкан в
Коментари Харесай

Младежи, които за пръв път ще гласуват в Евроизбори 2024 участваха в обучение за проверка на фактите

На 27-ми март, в конферентната зала на Хотел Балкан в Плевен се състоя образование за инспекция на обстоятелства в интернет пространството. Събитието беше ориентирано към младежите, които ще гласоподават за първи път и в него се включиха възпитаници от финален клас на образование от няколко плевенски гимназии.

За медиите, Георги Марчев, който е заместител основен редактор на платформата за инспекция на обстоятелства factcheck.bg сподели:

“Пред плевенски възпитаници показах съществена информация, обвързвана с инспекцията на обстоятелства по отношение на това, що е то „ дезинформация и има ли почва у нас “, както и за това къде да търсят онлайн принадлежности за инспекция на обстоятелства, видени в интернет.

Със сигурност разпространението на дезинформация, в това число и за идните европейски избори, по отношение на Европейския съюз, Европейската комисия или която и да е друга европейска институция се усилва, тъй като предстоят избори и има избрани групи от хора, които желаят да манипулират обществото в една или друга посока ".

На въпрос на Дарик по отношение на ролята на събитието в Плевен, Георги Марчев сподели, че главно това е повишението на медийната просветеност на учениците, а и на преподавателите, с цел да могат сами да се оправят с лавината от информация в интернет, и да отсяват вярното от погрешното.

В случайче усетят, че се затрудняват, те могат да потърсят помощта на платформите за инспекция на информация в България, сподели още той като посочи, че платформата https://factcheck.bg/ е основана по самодейност на Асоциацията на европейските публицисти в България.



Биляна Църноречка, която е пресаташев Бюрото на Европейския парламентказа за Дарик:

„ В Плевен попаднахме на една прелестна аудитория – доста дейна и доста ангажирана. Една от задачите ни беше да сигнализираме младежите за това, че в обществените мрежи са заобиколени и от голяма дезинформация, която може да е обвързвана с тяхното всекидневие, само че и с въздействие за това, за кого и дали въобще да гласоподават. Опитвам се да им обърнем внимание по отношение на това, което четат в обществените мрежи, както и да ревизират източниците на информация “.

Биляна Църноречка прикани:

„ Наистина е доста значимо да призовем всички млади, а и освен жители, да гласоподават на Европейските избори, които ще се проведат на 9-ти юни 2024-та година “.

Асен Ганчев – дванадесетокласник от ПГ с преподаване на непознати езици „ Димитър Димов “ в Плевен, сподели:

„ Днес научих доста неща, както за Европейския съюз, по този начин и за това, по какъв начин да разпознаваме подправените от същинските вести, нещо доста значимо в нашето всекидневие. Скоро ще навърша 18 години и ще мога да гласоподавам на европейските избори тази година. Призовавам младежите, които ще могат да гласоподават за пръв път да го създадат, с цел да заявят своя избор “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР