На 27 май 2022 г. заедно със седмичния брой на

...
На 27 май 2022 г. заедно със седмичния брой на
Коментари Харесай

Морските герои на Украйна в Белослав

На 27 май 2022 година дружно със седмичния брой на " Капитал " ще излезе и специфичното издание, отдадено на района на Варна, от поредицата " Капитал Градове ".Отново на 27 май 2022 година ще се организира . Пълна информация за събитието, програмата и участниците в полемиката може да откриете. Регистрацията за наличие и следене онлайн е наложителна и може да я извършите.Една от тематиките в събитието е " Морската стопанска система на Варна ".
Със започването на войната в Украйна Русия трансформира Черно море в пленник на военните си упоритости, блокира Украйна по море, обърка логистичните потоци и оскъпи превоза по вода.

Години наред сред България и Украйна съществуваше фериботна връзка от Варна, а българските кораби, опериращи по нея, носят емблематичните имена " Героите на Одеса " и " Героите на Севастопол ". Не войната обаче спря корабите. Те прекратиха службата си доста преди началото й и са отвън употреба от 1 ноември 2019 година и от 26 август 2020 година

Възрастта им и потребността от рационализация наред с неналичието на задоволително товари в Черно море ги направи неатрактивни за чартиране макар опитите на намирането на чартьори. " Героите на Одеса " и " Героите на Севастопол " се намират на " Фериботен комплекс Варна ", в Белослав, на неработен пристан, като денонощна дежурно-вахтена работа от морски лица се грижат за безвредния им престой, споделят от министерството на превоза. Корабите в този момент чакат продажбата и може би края на славната им история. Славните времена Двата фериботни кораба са издигнати през 1978 година в Норвегия. Целта е да обслужват линията сред Варна, грузинските Поти и Батуми и украинското Иличовск по силата на контракта сред България и тогавашния Съюз на съветските социалистически републики.
Реклама
Споразумението планува България и Украйна да назначат по два превозвача, които да оперират линията - железопътен и морски. От българска страна това са " Български държавни железници " и Параходство " Български морски флот ", а от украинска - Държавната администрация по железопътен превоз на Украйна и корабоплавателната компания " Укрферри ", като морските превозвачи правят по еднакъв брой автобуси сред другите пристанища през годината, а облагата се дели в сходство с осъществените транспорти. Украйна влиза с два изцяло идентични кораба - " Героите на Шипка " и " Героите на Плевен ".

Поради стратегическото им предопределение още при проектирането им корабите са приспособени за транспортиране на танкове и военна техника. След приватизацията на БМФ в България " Героите на Одеса " и " Героите на Севастопол " биват трансферирани в активите на Български морски квалификационен център (БМКЦ), 100% благосъстоятелност на Министерството на превоза, където се намират и до през днешния ден. Структурата обаче се занимава с образуване на курсове за морски експерти, а не с употреба на фериботи и се взема решение, че единственото българско сдружение, което можеше да поеме употребата им, е към този момент частното БМФ като присъстващо с името си в интернационалните документи като " утвърден оператор ". Няма място за старите герои През 2009 година Украйна се отхвърли да поддържа железопътно-фериботната линия сред пристанищата Варна - Иличовск - Поти/Батуми, а държавната компания " Укрферри " размени " Героите на Шипка " и " Героите на Плевен " с нови, по-малки и по-модерни фериботи, само че заради фрапантно намалелия размер от товари, пътуващи от България към Украйна и назад, те не пътуват до Варна.

В положителните години размерът на транспортираните артикули е бил към 3 млн. тона - главно метали, горива и хранителни артикули. През 2009 година обаче размерът им внезапно понижава до 500 хиляди тона.

" Предвид обстоятелството, че 45-годишните фериботи са морално и физически остарели, поддръжката става все по сложна. Това крие опасности за сигурността на екипажа, пасажерите, товарите и самия транспортен съд. Увеличават се разноските за поправки, нужда от повече членове на екипажа за поддръжка на старите механизми, както и разноски от възможни арестувания на кораба от пристанищни управляващи при престои за премахване на забележки и поправки. В мощ са редица наредби и регулации, които изискват рационализация на механизмите и оборудването, както и нови съоръжения на корабите, което не би оправдало нужните вложения поради възрастта и положението им. Това е и повода БМФ да откаже чартърите на двата кораба наред с неналичието на задоволително товари в Черно море ", изясняват от министерството на превоза последвалата орис на корабите.
Реклама
" Героите на Одеса " е швартован (маневра, при която корабът странично се връзва към кея) на фериботния комплекс в Белослав на 3 юли 2019 година Чартирането завършва и корабът е върнат от БМФ на корабособственика - БМКЦ, а морският съд е с пресечен клас от януари идната година.

Към него идната година се причислява и " Героите на Севастопол ", който следва същия сюжет. Той е швартован на ръб на " Героите на Одеса " през август 2020 година Чартърът за този транспортен съд е преустановен на 26 август 2020 година И БМФ връща кораба на БМКЦ. А класът е замразен от февруари 2021 година Търгове, търгове, търгове БМКЦ организира 4 тръжни процедури в опит за отдаване чартърен на " Героите на Одеса ". Търговете са оповестени през май, юни и два през юли 2019 година, като не са се явили претенденти. На повторения през юли търг има претендент и е определен чартьор " Морски доставки ". Процедурата е прекъсната с решение на изпълнителния шеф на БМКЦ на 19 август 2019 година заради несъблюдение на условия по тръжна документи от страна на " Морски доставки " и чартър не е подписан.

За " Героите на Севастопол " извършените тръжни процедури за отдаване чартърен са 8 на брой, без да има претенденти, подали документи за присъединяване в тях: четири съществени и четири повторни през август, октомври, декември 2020 и юни 2021 година, като всеки идващ месец са повтаряни, само че без резултат. На неработен пристан През тези години корабособственикът БМКЦ напълно покрива разноските за поддръжка на кораба от личния си бюджет. Разходите включват гориво, смазочни материали, аварийни елементи, консумативи, поправки, ел. сила, вода, връзки, защита, застраховки, кейови такси, заплати и ДОО екипаж, транспортни разноски, налози и други

Това коства на сдружението за интервала 2019 - 2021 година общо 750 хиляди лева, като 516 хиляди лева са отишли за " Героите на Севастопол ", а 234 хиляди лева за " Героите на Одеса ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Политика Реклама
От министерство на превоза изясняват, че поддръжката на " Героите на Севастопол " е с стеснен размер. Корпусът, палубите и надстройката са в приемливо положение. И след прекосяване на всички пропуснати прегледи и поправки според survey status (график за прегледи и поправки до приключване на класификационно свидетелство) фериботът може да бъде експлоатиран, като класификационното удостоверение на кораба е годно до 30 ноември 2023 година при осъществяване на горепосочените условия. Колкото до " Героите на Одеса " - корпусът, палубите и надстройката са в приемливо положение, а поддръжката на механизмите е прекратена. Последният доков ремонт е бил през 2014 година, като годишно корабът минава обзор от Българския корабен указател. Бъдещето пред героите След многократни безуспешни опити за намиране на нови чартьори БМКЦ прави оферти за продажба на корабите.

Действията по продажбата на " Героите на Одеса " са подхванати от Агенцията за обществени предприятия и надзор. Решението за приватизация е обнародвано на 9 ноември 2020 година, като се утвърждават тръжната документи и планът на контракта. До февруари 2021 година са извършени два търга за продажба на кораба при начална тръжна цена 7 млн. лева без Данък добавена стойност на първия и 6.650 млн. лева на втория. Кандидати обаче няма и се чака нов опит за продажба в границите на два-три месеца, споделят от министерството на превоза.

Преписката за продажба на " Героите на Севастопол " е от края на 2021 година и е в процедура по координиране за внасяне в дневен ред на Министерския съвет и за решение за предложение до Народното събрание за приватизация на кораба. А на фериботния комплекс Колкото до пристанищен терминал " Фериботен комплекс ", който от края на ноември 2020 година се оперира от Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ", той най-сетне от февруари 2021 година има удостоверението за експлоатационна валидност, годно до даването му на концесия.

За 2021 година там е имало 52 кораба и 191 684 тона товари (основно по линията Варна - Кавказ - Варна, включително 3259 жп вагона и 273 броя моторни транспортни средства и профилирана техника). По въпросната фериботна линия се вози главно пропан-бутан за " Газтрейд " от Русия. Има и пасажери - 53 слезли и 154 качили се.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Експлоатацията на фериботната връзка сред пристанищата Варна и Кавказ се реализира въз основа на конвенция от 2008 година " Имайки поради настоящите спогодби и зародилите спомагателни компликации по отношение на COVID-19 рецесията и войната в Украйна, следва да бъде изработен обширен разбор на положението и опциите за бъдещо развиване на фериботните транспорти ", разясняват от министерството на превоза.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР