На 27 март почитаме паметта на света мъченица Матрона Солунска.Света

...
На 27 март почитаме паметта на света мъченица Матрона Солунска.Света
Коментари Харесай

Почитаме паметта на светица и мъченица, останала вярна на Христовото учение

На 27 март почитаме паметта на света мъченица Матрона Солунска.

Света Матрона живяла през III век в град Солун.

Тя била момиче сираче и работела като слугиня в къщата на един изтъкнат жител, чиновник на римската власт. Жената на този човек била юдейка на име Падила. Непрекъснато хулела Матрона поради нейната религия в Иисус Христос, даже я принуждавала да се отхвърли от вярата си в Христос и да одобри вярата на господарите си.

Но кротката Матрона правилно и старателно служела на своята стопанка, без да й възразява на хулите и скрито се молела на Христос Бог.

Тя по този начин била възпитана и се стараела да бъде вярна на Христовото обучение за обич към всички хора, даже и към враговете си. Един ден господарката й разбрала, че до момента в който тя ходела в синагогата, Матрона скритом от нея ходела на християнско молитвено заседание. Това доста я подразнило и тя най-строго наказала слугинята си. А в тези времена властта на господарите над прислужниците им била съвсем неограничена.

След това Падила почнала зорко да следи къде върви Матрона и щом открила, че момичето продължава да върви на християнските богослужения, решила да я откаже вечно.

Подложила я на нечовечен побой с камшици и я затворила в подземието на господарската къща.

Там я държала вързана, без храна и вода. Изтезанията траяли дни наред, като господарката непрекъснато упорствала Матрона да се отхвърли от своята религия. Тези настоявания тя обосновала и с императорския декрет за удостояване на езическите божества, изключително на Юпитер (Зевс по гръцки) и на личността на императора, който бил обожествяван приживе.

Но Матрона не можела и да си намерения да се отхвърли от Иисус Христос.

Господарката повторила дни наред тези санкции, до момента в който най-сетне посредством апетит и побой тя погубила девойката. Тогава взели тялото на светата мъченица и го захвърлили отвън стените на града. Християни прибрали тялото й и го погребали с респект.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР