На 26 октомври 2022 г. в гр. Бургас Електроразпределение Юг

...
На 26 октомври 2022 г. в гр. Бургас Електроразпределение Юг
Коментари Харесай

Електроразпределение Юг проведе семинар за опазване на птиците в района на езерата около Бургас

На 26 октомври 2022 година в гр. Бургас Електроразпределение Юг (част от EVN) организира семинар по план „ Безопасна мрежа за бургаските езера ” (LIFE Safe Grid for Burgas). 

Проектът се реализира от Електроразпределение Юг в партньорство с Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и е финансиран от стратегия LIFE на Европейския съюз. Той ще се осъществя до 2026 година в региона на влажните зони към Бургас - Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата съществени прелетни пътя на птиците в Европа - „ Via Pontica “ и са част от мрежата НАТУРА 2000 в България. 

Целта на плана е запазване на птиците посредством понижаване на смъртността в резултат на контакт с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа. Освен защитни ограничения за птиците, планът ще усъвършенства сигурността на снабдяването с електрическа енергия за клиентите в околните обитаеми места. 

Семинарът се организира на експертно равнище в наличието на представители от Електроразпределение Юг, Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), община Бургас, Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас, Зелени Балкани и други В него с презентация се включи и управлението на Националното звено за контакт (НЗК) по стратегия LIFE за България към Министерство на околната среда и водите (МОСВ). 

На срещата участваха Здравко Братоев, зам.-председател на Съвета на шефовете на Електроразпределение Юг, госпожа Чанка Коралска, зам.-кмет на община Бургас и др. 

В рамките на презентационна част беше показана информация oт Електроразпределение Юг за уединяване на стълбове и проводници, монтиране на светлоотразителни маркери (дивертори) по въздушните линии, монтаж на платформи за обезопасяване на птици и други Експерти на сдружението показаха нови разработки за изолации и за обезопасяване на детайли от техническата инфраструктура, които защищават кацащите по стълбовете птици. Българско дружество за защита на птиците показа и смисъла на бургаските езера, където минава един от двата съществени прелетни пътя на птиците в Европа - „ Via Pontica “. Участниците в семинара посетиха и природозащитния център „ Пода “ до Бургас, където представител на Българско дружество за защита на птиците осведомиха за значимостта на бургаските влажни зони за птиците. 

В рамките на плана „ Безопасна мрежа за бургаските езера ” Електроразпределение Юг ще извърши следните ограничения:

o 52 км въздушни електропроводи ще се положат подземно, което изцяло отстранява рисковете за дивите птици. 

o Монтаж на защитни изолации на 2000 стълба от мрежата. Чрез тези изолации птиците нямат допир до тоководещи детайли и по този метод не се предизвиква разстройства в електрозахранването. 

o Монтаж на 2000 бр. дивертори (светлоотразители), по въздушните електропроводи. Чрез тях се понижава вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници. 

o Изграждане на 18 нови трафопоста и 1 нова основна станция.

Общата стойност на плана е близо 5,5 млн. евро, като 75% от средствата се обезпечават от стратегия LIFE на Европейската комисия, а 25% - от Електроразпределение Юг.

Повече информация за плана „ Безопасна мрежа за бургаските езера ” е налична на: www.lifesafegridforburgas.bg.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР