На 26 август във филиала на Националната художествена академия в

...
На 26 август във филиала на Националната художествена академия в
Коментари Харесай

Изложба на бургаски абстракционисти ще бъде подредена в НХА

На 26 август във филиала на Националната художествена академия в Бургас ще бъде подредена галерия на бургаски абстракционисти от разнообразни генерации. Заповядайте на нейното разкриване от 18.00 часа в Магазия 1.

Изложбата се назовава " Отвъд хоризонта: Нов Бургас ". Неин куратор е Георги Димитров. Самият той е бургазлия, ученик на СУ " Кирил и Методий ", известно със своите художествени паралелки, а също по този начин основен мотор на `Нонсофия` - едно придвижване, сплотяващо феновете на абстракционизма.

Основен претекст за реализирането на тази галерия е провеждането на просветителни ателиета с деца сред 5 и 11 години. В нейните рамки се плануват няколко на брой отворени работилници, в които децата да опознаят и приложат в работата си правилата на геометричното изкуство. В занятията ще се акцентира на теорията на цветовете, разнообразието в техниките, показани в експозицията, на умеенето децата да показват позиция и да я аргументират, да се отнасят почтително между тях и други

Това е първият взаимен план сред Национална художествена академия и `Нонсофия`. Той преглежда работата на неколцина създатели и техните търсения в полето на геометричната абстракция. Общото посред им е фактът, че въпреки и от разнообразни генерации, всички те са родени или отраснали край морския небосвод на Бургас. Както излиза наяве от самото заглавие, изложбата изследва когнитивното влияние на тази самобитна метафизична големина върху въображението на създателите, или казано по различен метод, върху тяхното концептуално мислене.

Следвайки интуитивния си блян към редукция в своя креативен израз, който употребява средствата на живописта, графиката, рисунката, керамиката и фотографията, участниците дискутират някои непопулярни за българската художествена традиция естетически категории. На напред във времето излизат понятията: съответно, безпредметно, оптично и абстрактно-експресивно - присъстващи в терминологията, присъща за авангарда на развитите общества в Европа и останалата част от демократичния свят.

 

Проектът се осъществя с финансовото подпомагане на Община Бургас.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР