На 25 септември Православната църква почита паметта на преп. Сергий

...
На 25 септември Православната църква почита паметта на преп. Сергий
Коментари Харесай

Православната църква почита паметта на светец, покровител на скитащите се

На 25 септември Православната черква уважава паметта на преп. Сергий Родонешки вълшебник и Св. преподобна Ефросиния Александрийска. Преподобният Сергей е светец-покровител на скитащите се
Със светското име Вартоломей, той е живял през XIV век и оказал голямо въздействие върху монашеството в цяла Русия. Още от раждането си свети Сергий учудвал всички с навиците си.
В сряда и петък, когато са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, отказвал и тогава, когато в постни дни майка му е яла месо. Забелязвайки това, майката изцяло престанала да яде месна храна.
Седемгодишен, свети Сергий тръгнал на учебно заведение и изпитвал от цялото си сърце жадност за обучение, само че то не му се отдавало: учителите го наказвали, приятелите му се подигравали и това предизвиквало у момчето огромна тъга. Дни и нощи то се молело на Бога да просветли разсъдъка му, тъй че да може да учи.
Веднъж, търсейки в полето изгубен кон, Сергий срещнал един възрастен духовник и излял тъгата си пред него. Старецът го изслушал съчувстващо и виждайки чистото сърце на момчето се помолил на Бога за него, и по-късно му споделил: "Дете мое, занапред Бог ти дава да напредваш в учението и да надминеш своите братя и връстници ". След това му дал късче просфора и добавил: "Вземи и изяж това. То ти се дава по берекет Божия и с цел да придобиеш разсъдък да разбираш Светото Писание ".
От този миг свети Сергий почнал да демонстрира големи резултати в учението. И до през днешния ден мнозина прибягват към неговото молитвено покровителство, когато търсят триумф в учението или желаят да придобият духовна мъдрост.
Имен ден през днешния ден чества Сергей.
Има доста версии за произхода на името. Една от известните е, че произлиза от античния римски жанр Sergius. В превод от латински значи "висок ", 'знатен ".
Според друга версия името Сергей е съвременна форма на името Сергий, коeто произлиза от латинското Servi dei – "слуга на Бога ".
Преп. Ефросиния живяла през V век в Александрия.
По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката постоянно давал помощи, Ефросиния склонила един дъртак йеромонах да я направи послушница. За да постъпи в манастир се престорила на мъж и споделила на игумена, че е евнух който е бил на работа при царя. Девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молебствия и цялостна отдаденост на Бога.
Три дни преди гибелта тайната на девицата Ефросиния станала притежание на цялото монашеско приятелство.
Преподобна Ефросиния умряла в прегръдките на своя татко през 445 година Оттогава на 25 септември монасите почнали да празнуват светлата памет на преподобна Ефросиния и нейния благоверен татко.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР