На 25 септември 2018 година, по случай годишнината от възвръщането

...
На 25 септември 2018 година, по случай годишнината от възвръщането
Коментари Харесай

Представителна част на Военноморските сили участва в празника на Добрич

На 25 септември 2018 година, по случай годишнината от възвръщането на Добрич в рамките на България и празника на града, почетен часовой и Представителният духов оркестър на Военноморските сили участваха в празничните прояви, проведени взаимно с общинската администрация и Варненска и Великопреславска Света митрополия.

Празничната стратегия стартира с боен обред и панихида в памет на починалите в боевете за Добрич във Военното гробище музей.

Командирът на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев одобри строя на почетния часовой, след което Негово Високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва.

На събитието участваха народни представители от добрички изборен регион, генералният консул на Руската федерация във Варна, генералният консул на Република Турция в Бургас, регионалният шеф, ръководителят на Общински съвет Добрич, кметът на община Добричка, делегации от побратимени на Добрич градове, представители на общински и държавни институции, ветерани, доста жители на Добрич.

Присъстващите отдадоха респект на героите с минута безмълвие, рухване на колене и поднасяне на венци и цветя.
По късно денем в квартал „ Рилци “ беше тържествено открита комбинация от кръст за смелост и три паметни плочи с имена на починалите от 53-ти пехотен полк, част от 7–ма рилска дивизия, взела участие в Добричката епопея през 1916 година. Тя се намира на стената на национално читалище „ Пробуда “.

На събитието участваха кметът на Добрич, народни представители, кметът на Община Добричка, регионалният шеф на област Добрич и заместникът му, общински съветници, представители на политически сили, поданици на квартала, жители.

Откриването на мемориала стартира с боен обред за приемане строя на представителна част на Военноморските сили. Кръстът за смелост и трите паметни плочи бяха осветени от архиерейския наместник на Добричка духовна околия иконом Иван Дойчев.

Признателните потомци сведоха глава и с едноминутно безмълвие уважиха паметта на героите. Пред паметните знаци бяха поднесени бяха венци и цветя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР