На 25 април музикантите от най-стария квартет на Софийската филхармония

...
На 25 април музикантите от най-стария квартет на Софийската филхармония
Коментари Харесай

Концерт с дрескод „цветя“ от „София квартет“

На 25 април музикантите от най-стария квартет на Софийската филхармония - София квартет канят публиката на концерт от поредицата „ Концерти с дрескод “.

Облечете цветните си облекла и се потопете в света на музиката.Дрескодът е в благозвучие с настъпващата пролет, а в програмата ще прозвучат Струнен квартет №1, оп. 18 от Лудвиг ван Бетовен и Кларинетен квинтет, оп. 115 в си минор от Йоханес Брамс, със специфичното присъединяване на Михаил Живков – кларинет.

Струнен квартет № 1 е написан от Лудвиг ван Бетовен сред 1798 и 1800 година, оповестен през 1801 година,и отдаден на бохемския благородник Йозеф Франц декор Лобковиц. Всъщност това е вторият струнен квартет, композиран от Бетовен.
Според Карл Аменда, другар на Бетовен, втората част е въодушевена от сцената на гробницата от „ Ромео и Жулиета “ на Уилям Шекспир. Квартетът е съществено модифициран сред версията, която Амендаa получава за първи път и тази, която е изпратена на издателя година по-късно.За тази смяна Бетовен написа: „ Внимавайте да не давате на никого вашия квартет, в който съм направил някои фрапантни промени. Защото едвам в този момент се научих да пиша квартети; и това ще забележите, допускам, когато ги получите. “

Брамс написа Кларинетния си квинтет 1891 година, въодушевен от запознанството си с виртуозниякларинетист от Дворцовия оркестър на Майнинген Рихард Мюлфелд.. Брамс учи в детайли кларинетните квинтети на Моцарт и на Карл Мария декор Вебер, след което взема решение на напише ново произведение за подобен състав. „ Ако би трябвало да съм почтен, за тази творба бе значимо да измисля най-красивите мелодии, които в миналото съм писал – дори по-красиви и от мелодиите на Клара! Защото, в случай че мисля единствено за себе си, нищо съдържателно не ми идва на разум, камо ли пък нещо красиво! “ - споделя Брамс в писмо до Клара Шуман.

Билети на касата за зала „ България “ и онлайн на www.eventim.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР