На 24 юли през 1974 г. в енергийната мрежа на

...
На 24 юли през 1974 г. в енергийната мрежа на
Коментари Харесай

Ключова дата в историята на АЕЦ "Козлодуй", преди 43 години започва...

На 24 юли през 1974 година в енергийната мрежа на Народна република България е пуснат първият ток, създаден в АЕЦ Козлодуй.

АЕЦ Козлодуй е настояща нуклеарна електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в района. Строежът стартира на 6 април 1970 година, а формалното разкриване е на 4 септември 1974 година.

През 2002 година медиите оповестиха, че страната ни към този момент ще изнася ток за Турция по два далекопровода. Предстоеше стартирането в деяние на нов 400-киловолтов електропровод от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 3 " за южната ни съседка. Основният вложител в обекта бе Националната електропреносна компания (НЕК).

Новият електропровод е втората магистрална връзка сред електроенергийните системи на България и Турция. Изграждането му стартира през април 2001 година паралелно на съществуващия електропровод от " Марица-изток 3 " до Бабаески. Новото оборудване обаче е с доста по-голям потенциал и стига до подстанция Алибейкьой край Истанбул. В сходство с постигнатата конвенция сред НЕК и турската електрическа компания ТЕАШ износът на ток по новата линия ще бъде в размер към 4 милиарда киловатчаса годишно при оптималната мощ 700 мегаватастана ясно тогава.

Източник: " Марица "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР