На 24 февруари сутринта всички се събудихме в един много

...
На 24 февруари сутринта всички се събудихме в един много
Коментари Харесай

Как да говорим с децата за войната

На 24 февруари сутринта всички се събудихме в един доста по-несигурен и обезпокоителен свят. Бяхме привикнали да мислим за войната като за нещо от предишното, а в този момент тя е действителност, освен това на един хвърлей от нас. В тази обстановка доста родители не знаят по какъв начин да приказват с децата си за експанзията, жертвите, бежанците.

Ставаме очевидци на крайности от цялостно безмълвие и отричане до проявление на видеоклипове на хлапета с бомби и раздрани трупове. Неизвестността и половинчатата истина са по-плашещи за децата от вярно поднесената информация, даже тя да е за нещо толкоз ужасно като войната. Съвсем естествено е и родителите да са комплицирани, уплашени и без отговори на детските въпроси. Въпреки това, те не трябва да не помнят, че децата чакат от тях протекция и сигурност.

Тук са събрани главните препоръки от експерти, познаващи детската душeвност, които да ни оказват помощ в общуването с децата по тази комплицирана тематика.
Назовете нещата с същинските им имена
Тезата на френската педиатърка и детски психоаналитик Франсоаз Долто е, че на децата не би трябвало да се приказва с евфемизми. Опитът от практиката на Весела Банова, клиничен психолог и психотерапевт, председателка на съдружие " Дете и пространство ", поддържа изцяло този мироглед.
Реклама
В Украйна се води война, това не е военна интервенция, както продължава да твърди съветската агитация. " Не можем да кажем на децата нещо друго, като се изключи че войната е неприемливо принуждение ", споделя Весела Банова, Не можем да премълчим обстоятелството, че сега над два и половина милиона украинци са били принудени да изоставен дома си, с цел да оцелеят и доста майки и деца търсят заслон, в това число в България. Данните на УНИЦЕФ към 11 март са, че към този момент 1 милион деца са избягали от Украйна. Всяка минута 55 украински деца стават бежанци. С други думи, всеки ден приблизително 75 000 деца стават бежанци, написа УНИЦЕФ в едно от последните прессъобщение.
На децата не би трябвало да се приказва с евфемизми, няма по какъв начин да им спестим действителността, само че е значимо по какъв начин ще проведем диалога, споделят експертите Източник: Shutterstock
Много родители се двоумят по кое време да проведат диалога за войната. За най-малките деца в предучилищна възраст няма еднопосочна рекомендация от психолози и педагози - в случай че по никакъв метод не са изложени на вести и до този миг не са чули нищо за войната и не демонстрират признаци на тревога, бихте могли да изчакате.

Най-важното е, когато пристигна моментът, диалогът да се организира по верния метод, в предпазена среда, като се остави опция на детето да задава въпроси. Когато родителите са доста обезпокоени, съществува заплаха да трансферират своята тревога върху децата си.

Ако детето пристигна при вас с въпроси за войната, а вие в този миг сте прекомерно афектирани и нямате подготвеност да обясните умерено или не намирате точните думи, бъдете открити за страстите си. Весела Банова предлага следните думи: " Да, тематиката за войната е доста сериозна, само че аз сега съм доста разчувствуван и ми е мъчно да приказвам, хайде да го обсъдим малко по-късно. " Възможно е и да насочите детето към някой различен родственик или фамилен другар.
Реклама
" Важно е да кажете тези две неща, че войната е съществено нещо, че сте разчувствани и да оставите отворена вратата за по-късен диалог ", поучава доктор Банова. Колкото по-трудно намирате думи, толкоз по-ясно детето ще разбере, че това, което се случва, е значимо и съществено - " няма по какъв начин да му се спести действителността ", добавя тя. Детето най-вероятно не разполага с понятия, с цел да опише своите терзания. Дайте му късмет да показа опита си със лични думи и се заредете с самообладание, с цел да го изслушате.

Валентина Стоева от фондация " Детски книги ", която дълги години поддържа връзка с деца от цялата страна посредством поощряване на четенето, е уверена, че с тях би трябвало да се приказва почтено. " Те не са глупави. Разбират, че се случва нещо, и възрастните са обезпокоени, само че страхът им може да се ускори неведнъж, в случай че не им бъдат изложени в резюме обстоятелствата и не бъдат уверени , че възрастните към тях ще се погрижат за живота и здравето им ", споделя Стоева.
Не говорете с детето преди сън
Не започвайте диалог за войната тъкмо преди лягане. По това време децата са най-уязвими и чувствителни и създавате предпоставки за кошмари. А и в детската глава след това могат да изникнат доста въпроси, които да нямат по какъв начин да ви зададат, до момента в който лежат сами. Хубаво е да предизвиквате диалога в миг, когато детето не е превъзбудено и преуморено, да вземем за пример по време на фамилната вечеря. Най-важно е то да разбере, че оставяте вратата отворена за въпроси и има задоволително време, откакто говорите, да ги зададе, както и че вие сте отсреща и ще му обърнете внимание.
Спектър на утехата
Колкото и да ни е мъчно на моменти, нашата задача е да утешим децата и да се погрижим те да се усещат в сигурност. " Трябва да подкрепим децата си, не да ги лъжем, а да ги успокоим " , споделя Весела Банова. Според нея е хубаво да им разбираем, че не сме сами, че България е част от НАТО, има съдружници, също по този начин, че се водят договаряния за мир. Винаги може да изведем диалога към по-конкретни обстановки - да опишем по какъв начин хората са сплотяват в дела, с цел да оказват помощ на потърпевшите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама
Валентина Стоева споделя, че в тази сложна задача да успокои сина си й оказват помощ точно книгите. С него четат " Войната, която промени Рондо ". " Успокоих го, че ще бъдем дружно и ще преодолеем всичко, което ни чака. Не съм го заблуждавала, че ни чака ярко бъдеще, тъй като не знам какво следва ", признава Валентина. Но тя приказва с него почтено и топло, както съгласно нея би трябвало да се приказва с децата. Извор на разтуха е и физическата непосредственост - обятия, наличие.
Мъж бяга с дете от Ирпин, след мощните бомбардировки на единствения кулоар, употребен от локалните поданици за напускането на града Източник: Reuters Не гледайте вести с децата си
За деца в предучилищна възраст рекомендацията е безапелационна - не пускайте новините, до момента в който са в близост, даже да си мислите, че те играят и не слушат или не обръщат внимание, до момента в който вие гледате централната емисия. " Новините демонстрират доста тежки картини, облиците се запечатват доста, преди думите да облекат в значение облика ", споделя Весела Банова. Тя изяснява, че дребните деца не могат да схванат, че тези зверства се случват някъде другаде , не могат да преценят дистанциите и си мислят, че всичко, което гледат, става тук и в този момент. Те проектират нещастието върху себе си и личното си семейство.

" Има специфичност от позиция на психологичното развиване - децата в предучилищна възраст не вършат разлика сред действителност и фикция ", родителите би трябвало да го осъзнаят и да внимават по какъв начин приказват за войната, тъй като от метода, по който приказват, детето ще си сътвори визия за това какво е война. Ако родителят демонстрира на децата си видеоклипове или приказва за войната все едно е видеоигра, филм или приказка, това извънредно обърква детето, тъй като в неговото схващане няма да се появи никакъв инструмент за разграничение на фикция от истина.

" Разговорите в класната стая стартират с " по новините споделиха ", следват въпроси като какво да вършим по време на бомбардировки, може ли войната да стигне дотук, предпазени ли сме задоволително, откакто сме в НАТО и Европейски Съюз ", споделя учителят Димитър Механджиев. Учениците му са в 5 клас и той се пробва да ги успокои и да отговори на всичките им въпроси. Механджиев употребява мотива да ги научи какво е демократично и автократично ръководство, както и за какво една страна би трябвало да бъде самостоятелна.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
По-големите деца може да ви се костват задоволително зрели, само че и с тях не е целесъобразно да гледате вести, тъй като те се разстройват, даже да не го демонстрират. " Преди години участвах в среща с младежи на тематика по какъв начин медиите им въздействат, тогава възрастните си мислеха, че излъчвания с кечисти и тяхната експанзия въздействат отрицателно на подрастващите ", споделя Весела Банова. Изненадата била, че младежите доста добре знаели, че това е режисура, и изобщо не се впечатлили. Но споделили, че това, което ги разстройва, са новините, тъй като знаят, че са истина . Точните им думи тогава били " новините ни унищожават " .
Въпросите на децата и реакцията на възрастните
Деветгодишната София се върнала от учебно заведение с въпроса " Защо най-голямата страна в Европа желае да вземе от друга страна, нямат ли си задоволително ". Децата търсят логичност в нелогичното. В класа на София не водят специфични диалози за протичащото се, психолог посещава единствено класовете от пети нагоре. Истината е, че майка й не е знаела какво да й отговори. Нормално е да нямате отговори на всички въпроси, които задават децата.

Десислава Коста, преподавателка на деца от 11- до 16-годишна възраст в учебно заведение в Англия, споделя, че още първия ден след оповестяването на войната въпросите заваляли. " Бяха наплашени, че ще бъде употребявано нуклеарно оръжие, имаме и деца от украински фамилии, бащите им отпътуваха доброволци да пазят страната и те са ужасени, че могат да загинат. "

Други учители от разнообразни краища на България споделят, че по-големите възпитаници се интересуват какво се случва и се пробват да се ориентират: " Естествено, споделям, че съм за мира и не утвърждавам войната като средство за разрешаване на каквито и да е спорове. Даже се възмущавахме дружно по какъв начин не сме се развили изключително от античността, която учим. " Децата съпоставят ставащото сега със конфликта сред Хектор и Ахил или с нещо, което им е познато.

" През годините съм имала доста благоприятни условия да слагам сложната тематика за войните и бежанците пред деца, около книгите ", споделя Валентина Стоева. Тя разказва по какъв начин децата първо се шокират, че войните не са някаква небивалица, а ги е имало в действителност. Следва въпросът: " Защо би хрумнало на някого да предизвиква такова злощастие на човешки същества? ".

Постепенно доста родители осъзнават, че децата запомнят инцидентно чути от възрастните думи за войната и насилието, и въображението усилва страха им. " Обсъждахме с татко й новините към военните дейности и тя, както си четеше " Хари Потър " и не даваше тип да ни слуша, се сепна уплашено и попита " В България ли е към този момент войната ", споделя майката на осемгодишната Неда.

Каквото и да питат децата, пробвайте се да реагирате с схващане. Никога не подценявайте страха или паниката им, не казвайте, че задават глупави въпроси. Важно е да схванат, че са чути и че възприятията им се зачитат. Опитайте се да разберете къде тъкмо се коренят страховете на детето, войната е нещо нереално в тяхното схващане: дали ги е боязън, че и България ще бъде въвлечена или че няма да има задоволително храна за нас, или се опасяват, че татко им ще би трябвало да отиде да се бие на фронта? Слушайте, тъй като не знаете в каква посока е поело детското въображение.
Посланията в учебно заведение
Още на третия ден от войната в Украйна преподавателите в учебните заведения в Англия получават имейл с указания по какъв начин да беседват с децата за войната. Там с изключение на линкове и запаси към помощни материали написа категорично: " Моля, уверете децата, че са добре пристигнали да споделят с вас всичките си паники, които пораждат около военния спор, и че могат да се извърнат към всеки от учителите или личния състав с въпроси или просто да споделят. " Същото вършат и в Германия, където освен в учебните заведения, само че и в детските градини незабавно поставят старания децата да са осведомени в предпазена и спокойна среда. За страдание, българските педагози до този миг не са получили никакви публични насоки от Министерството на образованието, всеки се оправя самичък в личната си класна стая, както откри за добре.

От броени дни в класовете са включени и украинчета, само че учителите не са получили никаква публични упътвания, нито материали на украински. Затова предаваме напътствията на британското министерство на образованието: " Обърнете внимание в час, че децата не са отговорни за това, което вършат водачите им, не допускайте опълчване сред възпитаници с съветски и украински генезис. " В Българските учебни заведения има задоволително деца и от двете страни или от смесени бракове и те не трябва да бъдат унизени.

Засега у нас реагира единствено общността на " Заедно в час ": учителите споделят запаси по тематиката, хрумвания и практики. Планират адаптиране и основаване на характерни материали, които да бъдат налични и за необятната аудитория през уеб страницата.

" Задължително е педагозите да заемат позиция, само че и самото учебно заведение би трябвало да заеме позиция и да подкрепи и родителите, и учителите ", споделя Весела Банова. Учениците прекарват множеството си време в учебно заведение и там е мястото, където могат да намерят думи, с цел да опишат и осмислят ставащото. Подобна умелост учебните психолози и педагози към този момент имат от пандемията, когато още веднъж беше значимо децата да бъдат осведомени.

" Когато предлагам нещо за учебно заведение, за жалост това постоянно се възприема от хората, работещи там, като спомагателна работа и прекачване на отговорност, а не осъзнават какъв брой значимо е учениците да се сблъскат със сериозна информация в средата на тяхната естествена детска общественост ", изяснява доктор Банова.

Важно е учителите да употребяват тематиките, които са забавни на децата, с цел да отворят полемиката за войната. " Не е задоволително да се каже " говорете за това, което ви тревожи ", изисква се повече, с цел да бъдат предразположени, да се откри път към тях през това, което сега ги вълнува ", споделя Весела Банова.
Детската общественост
В учебно заведение с изключение на възрастният, който е преподавател, психолог или шеф, учениците се свързват със своите връстници в по този начин потребната детска общественост.

Детската общественост има невероятната дарба сама да се лекува, да си оказва помощ и да дава мощ. " Ако детето се сблъска с непознати думи, с нещо, за което чува за пръв път, изненадва го и е в прорез с дискурса на фамилията, то има детската общественост, в която си споделят, приказват и се поддържат ", споделя Весела Банова. Това са връстниците в детската градина и съучениците в учебно заведение, съгласно нея това е извънредно значим запас, който е хубаво и родители, и учители да не подценяват. Често децата се срамят да споделят тревожни за тях неща с учители и родители, само че ги споделят с други деца. Когато в детската общественост стартира полемика, преподавател или учебен психолог може да се в възползва от естествената среда и да я доразвие.
Социалните мрежи
Според специалистите актуалните деца и изключително младежи прескачат престижите, когато имат въпроси и се обръщат напряко към своите връстници или обществените медии. Една от нововъзникващите потребности в излизането от интервала на детството е отхвърлянето на престижите. Страшното е, че сега войната се води и онлайн и децата имат достъп до ужасяващи видеоматериали от бомбардировки и бягащи хора единствено с един клик в телефоните си.

Поинтересувайте се какво гледа детето ви в Tik Тok или какви видеа си разменят по чатовете с другари, обсъдете ги. Проблемите с осведомяването от обществените мрежи са много: няма филтър, обстоятелствата може да са недостоверни, информацията - изопачена, извадени от подтекста, манипулативна.
Избягвайте прекомерното шерване
Със актуалните технологии човек доста елементарно изпада в цикъла на непрекъснато възобновяване на новинарски уеб сайтове и следене онлайн на събитията, които разяснява с хората към себе си. И макар че е значимо децата да са осведомени за най-важното, не е хубаво да ги лишаваме от техните чисто детски безредици и да им пълним главата с ракети, бомби, жертви и завладяни градове. Изисква се воля родителите да се измъкнат от войната в обществените мрежи и да прекарат качествено време с детето си.

Стига се и до други крайности- някои родители са сюрпризирани, че децата им не демонстрират никакъв интерес към войната и неволите на бежанците и стартират да им подмятат реплики от рода на " ти се назландисваш на храната, а децата от Украйна гладуват в бомбоубежища ". Психолозите отхвърлят сходен метод като нездравословен за детската душeвност, тъй като детето ще стартира да изпитва виновност, а не би трябвало, то има право на своето детство и чисто детски занимания и ползи.
Обяснете главните обстоятелства и какво е подправена вест или агитация
Насочете децата към " достоверни, тествани източници, които изясняват какво, къде, по кое време, за какво и кой ". Оспорвайте погрешната информация, когато я срещнете, и се пробвайте да визиите доказателства за обстоятелства и да накарате учениците да създадат същото. " Тази война се предшестваше години преди този момент от война на подправените вести ", припомня Весела Банова. Затова е от значително значение и родители, и учители да обяснsт по какъв начин да се ревизират обстоятелствата.

В тази неравностойна битка има дребен прогрес, тъй като в европейския Фейсбук беше спряна пропагандата на съветските медии, в Tik Tok краткотрайно са неразрешени видеа от Русия. Пропагандата там е толкоз тежка, че е задоволително единствено да кажем, че публицистите в саматa Русия даже нямат право да загатват думата война. В Twitter се видяха и постове по какъв начин се промиват мозъците на дребните русначета.

Всички двусмислици и неистини могат да са доста объркващи за подрастващите. Задачата на родителите и учителите у нас е доста сложна, тъй като българското пространство изобилства от съветски опорки и изказвания, че бежанците " играят спектакъл ", че видеата и фотосите от разрушенията в Украйна са манипулирани. На помощ идват следните страници, където се ревизират на български обстоятелствата, свързани с войната и освен:,, както и на уеб страницата на БНР:.
Момче в рейса, който изтегля поданици от следения от съветските сили регион Бровари в покрайнините на Киев Източник: Reuters Децата бежанци
" В разказите на бежанците не участва тази голяма тревога, тъй като те са сложени в обстановка на оцеляване, а ние сме в позицията на очевидци, където паниката е доста по-голяма ", споделя Весела Банова. На нея й прави усещане, че украинците приказват по друг метод за войната. Те са уверени, че войната ще свърши, че ще се върнат в Украйна и към естествения си живот. От това, което се случва сега, можем да разберем по какъв начин се усещат децата, очевидци на принуждение, тъй като нормално се обръща внимание на самите жертви, само че не и на очевидците. " Не е необичайно, че на моменти се усещаме по-безпомощни като очевидци на войната, в сравнение с самите бежанци, които са взели участие и бягат от нея ", изяснява Весела Банова. За децата бежанци е доста значимо да не се усещат " чужденци " и " сами ". Хубаво е българските деца да им пишат, да им изпращат рисунки, да ги си играят с тях в общи начинания.

Учители от общността " Заедно в час " в разнообразни учебни заведения и ученици на стратегия " Нов път в преподаването ", се провеждат непринудено и от 8 март започнаха образователни занимания за деца бежанци в спешния център в " Младост " (сградата на " Софтуни " ). За момента има график за идващите три седмици с разнообразни предмети и тематики. Паралелно с това се провежда отпечатването на нов тираж от буквара за деца билингви (в момента е привършен и се намира единствено в онлайн формат). Той ще помогне на децата от Украйна да научат български.

В учебни заведения в цяла България към този момент се разисква по кое време най-скоро украински възпитаници могат да се включат в час.

В " Прогресивното учебно заведение " в София родители и учители дружно търсят метод да включат най-плавно децата бежанци в образователния развой - " за тях е по-добре да са измежду други деца, да играят и учат, а не да стоят затворени с майките си в апартамент в непозната страна и да ги гледат смутени ", споделя родител на дете, което е доста въодушевено, че ще учи с украинчета.

Национална мрежа за децата споделиха запаси на украински.
Ще се оправим всички дружно
Добрата процедура от международните медии, които имат особено основани вести за деца, е, че постоянно би трябвало да приключим с нещо положително, да дадем на децата вяра. Можем да ги включим в събирането на помощи и дарения за бежанците, да ги насърчим да нарисуват нещо или да напишат писмо на украинско дете. Всеки ден излизат нови събития в поддръжка на хората в потребност, в случай че желаете да включите и децата, подобаващи са проведените от Десислава Алексиева във Fox Book Café. На техните благотворителни детски четения и концерти събират средства, с цел да издават книги на украински, записват и, които са безвъзмездни за слушане.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР