>На 24.07.2015 г., Марица Г. е направила опит да даде

...
>На 24.07.2015 г., Марица Г. е направила опит да даде
Коментари Харесай

Осъдителна присъда за митнически инспектор, опитал да подкупи директора на КЗП в Бургас

> На 24.07.2015 година, Марица Г. е направила опит да даде сумата от 500 /петстотин/ лв., 25 бр.банкноти с номинал 20 на длъжностно лице Н. С.- Директор на РД към Групово дело "Контрол на пазара " при Комисия за отбрана на потребителите, с цел да не издаде наказателно разпореждане въз основа на формиран акт за установено административно нарушаване по Закона за туризма, формиран от ст. контрольор в КЗП - РД Бургас. Деянието е останало незавършено по независещи от Г. аргументи.

Съдът е удостоверил наложеното наказване от една година отнемане от независимост и " санкция " в размер на 1000 лв., като е отсрочил изтърпяването му за изпитателен период от три години.
Майката на подсъдимата в качеството си на едноличен търговец е стопанисвала туристически обект, представляващ заведение за хранене и забавление в гр.Китен, на южен плаж, къмпинг " Китен ".

На 15.07.2015 година е осъществена инспекция на обекта и е установено административно нарушаване, т. к. заведението е функционирало без налично уверение за категоризация на туристическия обект и без публикуван краткотраен документ. За инспекцията е формиран протокол от старши контрольор в КЗП - РД Бургас и е указано шефът на заведението да се яви в постройката на КЗП в Бургас и да показа документи, съответстващи на условията на Закона за туризма. Седмица по късно в постройката на КЗП в Бургас за среща с контрольор се явяват едноличният търговец Ц. Г. и дъщерята Марица Г. с желаните документи, от които било видно, че комерсиалният обект не е в процедура по категоризация и търговецът не има нужното уверение.

След като станало ясно, че на Едноличен търговец ще бъде формиран акт за открито нарушаване Марица Г. поискала среща с шефа на КЗП, която се провела на идващия ден. По време на диалога дамата направила няколко пъти недвусмислени подмятания за "уреждане на нещата по различен метод " и "при нас в митницата нещата стават доста елементарно ", след което била помолена да излезе от кабинета. Малко по-късно се върнала и хвърлила на бюрото на Н.С. отворена празна кутия от цигари, в която имало навити на руло банкноти. Директорът на КЗП - РД Бургас уведомил неотложно икономическа полиция при ОД на Министерство на вътрешните работи за опита за рушвет.

Съдебният състав на Апелативен съд - Бургас е решил, че всички обстоятелства по делото сочат поредни и целенасочени дейности от страна на подсъдимата да даде в подарък банкноти на обща стойност 500 лв. на Началника на КЗП в гр. Бургас, съзнавайки неговото длъжностно качество, с ясната цел да не извърши служебните си отговорности по санкционирането на нейната майка. Марица Г. е работила с директен предумисъл и директно е целяла желаните от нея общественоопасни последствия. Според въззивната инстанция без значение от относително ниската стойност на оферти подарък - 500 лв., действието разкрива висока степен на социална заплаха, тъй като е директно ориентирано към разстройване на осъществяване на служебни отговорности на длъжностно лице при и във връзка службата му.

Бургаският апелативен съд е намерил наложеното наказване за законосъобразно и заслужено, съобразено с характера и механизма на осъществения опит за рушвет и занижената персонална социална заплаха на подсъдимата, като е регистрирана и високата сензитивност на обществото към сходен жанр прояви.

Решението предстои на обжалване или митинг в 15-дневен период от съобщаването на страните пред Върховен касационен съд.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР