На 23 юли от 21.00 ч. в Летния театър балетната

...
На 23 юли от 21.00 ч. в Летния театър балетната
Коментари Харесай

Балетът Копелия на 23 юли в Летния театър на Варна

На 23 юли от 21.00 ч. в Летния спектакъл балетната натрупа на Държавна опера във Варна ще сервира своята интерпретация на комичния балет „ Копелия “ по музика на Лео Делиб, в хореографската редакция на Сергей Бобров от 2019 година, оповестяват от ТМПЦ за Moreto.net.

Сюжетът, както е известно, споделя за интереса на Франц към Копелия, непознатото момиче, което всяка заран излиза на балкона в къщата на странния лекар Копелиус. Момичето е в действителност механична кукла с човешки размери, която може да се движи и да танцува. Докторът замисля посредством магия да вземе душата на момчето, с цел да трансформира Копелия в живо създание, само че годеницата на Франц Сванилда и приятелките й съумяват да попречат на дяволския му проект.

Премиерата на балета в „ Гран Опера “ в Париж, хореография Артюр Сен-Леон, на 25 май 1870 година, в наличието на император Наполеон III, жъне голям триумф. Оттогава до през днешния ден балетът се радва на изключителна известност. „ Копелия “ заема основно място в налагането на балетното изкуство като независим музикално-сценичен род.

С постановката на „ Копелия “ през 1928 година в Народния спектакъл, София, хореографът Анастас Петров поставя основите на професионалния балет в България. В историята на Варненската опера „ Копелия “ има 3 постановки – първата през 1959 година на Анастас Петров, втората през 1979 година на Галина и Стефан Йорданови и третата през 2019 година на Сергей Бобров, с помощник хореограф Иван Карнаухов, репетитор Светлана Тоншева и художник Лора Маринова.

Според Иван Карнаухов: „ Балетът „ Копелия “ устоява във времето, тъй като е доста прелестен фамилен балет. Изпълнен с хубаво възприятие за комизъм, в него има място и за обич, и за ревнивост, и за амнистия. За пръв път в историята на балета, в „ Копелия “ танцува кукла. Тя не е елементарна кукла, а танцуваща кукла, която в първо деяние единствено взе участие в мизансцена, само че във второ деяние към този момент танцува. Във второ деяние има също превъзходни дивертисменти на типичен вариации за дуети и ансамбли и несъмнено красиво па де дьо. В хореографията са заложени редица комплицирани моменти, макар образната лекост на усещането. „ Копелия “ е органически балет, всичко в него е взаимносвързано и поддържа главната красива нишка, която минава през целия театър, с цел да приключи най-после със сватбата на Франц и Сванилда.

Двамата са към момента незрели, повърхностни, даже някак глупави, всичко към тях им се коства занимателно, леко и елементарно постижимо. В този смисъл би трябвало да тълкуваме и интереса на Франц към тайнствената госпожица, която въпреки и толкоз красива, се появява единствено на балкона и в никакъв случай не излиза на улицата. Любопитството да разгадае тайната й не му дава мира. Това държание приказва за присъщите на младостта доверчивост и романтизъм, които по-късно изгубваме “, усмихва се Иван Карнаухов.

В спектакъла на 23.07.2022 година в функциите на Сванилда и Франц ще приветстваме Клер Мари Гилард Лестан и Марко ди Салво, които са измежду водещите солисти в интернационалната балетна натрупа на Държавна опера Варна. Копелиус, майстора на кукли ще показа Федерико Фарина, в облика на куклата Копелия ще се превъплъти Андреа Никол Конфорти. Интересни персонажи са също Феята, в осъществяване на Ная Сото Барсена, Зора – Роберта Естрела Маркес Перейра, Утро – Мегън Райд и Полин Фаже, Работа – Илияна Славова, София Еремина, Луиз-Франка Йожени Лоранс льо Биан и други

КОПЕЛИЯ
Балет в две дейности с увод и завършек по музика на Лео Делиб

Хореографска редакция Сергей Бобров

Асистент хореограф и режисьор Иван Карнаухов

Сценография и костюми Лора Маринова

Репетитор Светлана Тоншева

Помощник режисьор Елиана Кръстева

Балет на Държавна опера Варна

Действащи лица и реализатори:

Сванилда, госпожица – Мари Клер Гилард Лестан

Франц, неин избраник – Марко ди Салво

Копелиус, мим, занаятчия на кукли – Федерико Фарина

Копелия, кукла – Андреа Никол Конфорти

Фея – Ная Сото Барсена

Зора – Роберта Естрела Маркес Перейра

Утро – Мегън Райд, Полин Фаже

Работа – Илияна Славова, София Еремина, Луиз-Франка Йожени Лоранс льо Биан и други

23 юли 2022, 21.00, XIII Опера в Летния спектакъл – Варна 2022
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР