На 23 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически

...
На 23 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически
Коментари Харесай

НВИМ представя ценни артефакти в изложбата Памет за бъдещето

На 23 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „ Черковна “, 92 в София ще бъде открита обичайна годишна галерия „ Памет за бъдещето “. Тя показва част от артефактите, дарени през 2019 година На събитието ще бъдат връчени и дарителски грамоти в символ на благодарност към всички, с помощта на които сътворяваме описа за нашето минало.
Изложбата включва част от близо 900 реликви на емблематични за българската история персони, дарени от техни наследници, както и техника и снаряжение, получени от военните формирования в страната.
Сред експонатите са монета на цар Иван Александър, персоналният щемпел на граф Игнатиев – един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския кротичък контракт, комплект с такъми за обозначаване на военни елементи и позиции на ген. Михаил Савов –военен министър в 6 държавни управления и помощник-главнокомандващ на Българската войска в Първата балканска война, дарени от неговия внук Михаил Беров. Любопитство провокират и револвер „ Парабелум “, тиня. 7.65 мм с герба на Царство  България, български орден за Първата международна война с позволение за носене и удостоверение, връчени на германеца Рудолф Мюнх, цев, заключващ механизъм и патрони от планове в землището на село Марица през 2018 година аероплан Месершмит 109 Г6, както и нагайка с скотски крайник на полк. Димитър Младенов, запазил от обезоръжаване и обграждане войските на Прилепския гарнизон през септември 1944 година
Съвременното съществуване на Българската войска е показано посредством движимости на основния сержант на 26-и боен контингент в Афганистан старшина Ивелин Инджов.
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР