На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви

...
На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви
Коментари Харесай

Битката за БНТ: Валерий Тодоров

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще разгласи кой е новият общоприет шеф на Българската национална телевизия (БНТ). Или няма – тъй като въпреки тази дата да беше посочена от Съвет за електронни медии като самобитен Рубикон, в действителност има опция досегашният общоприет шеф на Българска национална телевизия Вяра Анкова да си остане на поста. Това ще стане, в случай че никой от претендентите не събере 3 гласа от членовете на Съвет за електронни медии. Припомняме, че Съвет за електронни медии се състои от петима членове – София Владимирова, която е ръководител, Бетина Жотева, която се забърка в страховит скандал с журналистката Къдринка Къдринова поради радио „ България “, Мария Стоянова, чийто мандат изтича след година, някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Иво Атанасов и Розита Еленова.
В идващите две седмици ще запознае читателите си с петима претенденти, които наподобява имат максимален късмет да ръководят Българска национална телевизия в идващите най-малко три години.
Продължаваме с Валерий Тодоров.
Няма по какъв начин в биографията на Тодоров да не изпъкне интервалът, в който е отпред на Българското национално радио (БНР). Той води БНР цели два мандата – от 29 май, 2007 година до 29 май, 2013 година. За да стигне до този стадий от кариерата си обаче, Тодоров изминава дълъг път.
Валерий Тодоров има журналистическо обучение, което приключва в Софийския университет, а до момента в който е там е и зам.-главен редактор на университетския вестник, води излъчвания в стратегия „ Христо Ботев “ на националното радио, създател и редактор е на рубриката „ Българи – каузи и документи “, сътрудничи в централния щемпел. Първата му щатна работа след довеждане докрай на висшето обучение е в БНР, в стратегия " Хоризонт ". Професионалният му сектор са интернационалните тематики – почнал е като книжовен помощник, редактор, старши кореспондент, коментатор, завеждащ редакция, зам.-главен редактор. Репортажите му за българо-съветските галактически полети от Центъра за ръководство на полетите край Москва и от събитията в Източна Европа след 1989 година са в Златния фонд на БНР.
В БНР е водил новините и обзорните излъчвания " 24 часа " и " Нещо повече ", като е бил и началник и на екипите на тези излъчвания. Кореспондент на БНР в Москва сред 1993 и 1997 година. След това става и шеф на стратегия " Хоризонт ", само че хвърля оставка поради политически напън за уволнение на публицисти.
През 1998 година печели конкурс за завеждащ Кореспондентския пункт на Българска национална телевизия в Москва. От 1999 до 2006 година взема изявленията от редица съветски и международни политици, културни и публични дейци, измежду които са такива имена като Михаил Горбачов, Владимир Путин, Виктор Черномирдин, Сали Бериша, Алла Пугачова, Армен Джигарханян и други
Истории от медийната кухня
Когато в първия си мандат като общоприет шеф на БНР Валери Тодоров взема решение да започва първите цифрови радиоизлъчвания в страната, законът не го разрешава и БНР употребява три краткотрайни позволения, с цел да потвърди преимуществото им. Цифровизацията на радиоизлъчванията по този начин и не се състоя, само че по тази причина пък по концепция на Тодоров бе създадена първата хибридна интернет аудиовизуална платформа " Бинар ", която беше приета за водещо медийно достижение от Европейския съюз за радио и телевизия. Тодоров промени напълно техниката и технологиите в БНР, пусна след близо четири десетилетия три нови районни радиостанции. В националното радио назовават този интервал „ Златният век “.
Намеренията за смяна в Българска национална телевизия
Тодоров залага на новите технологии и " новия фен “. „ Малкият екран” през смарт телефона става все по-малък, а светът през него – все по-голям. Голямото предизвикателство пред Националната телевизия е да „ улови “ този свят, да го пречупи през усета на фена и да го покаже в цялото му разнообразие с най-модерните технологии за тон и картина. Обществената телевизия има богат опит, неоценимо богати архиви, създава извънредно разнообразно наличие. Това през новите технологии с отговорността, доверието и противоположната връзка със фена открива нов късмет на Българска национална телевизия. Най-важното е любознанието да пребори страха от измененията, показа той пред
По думите му, сега този гърмеж на нови медии, нови технологии провокира остра конкуренция сред наличието и технологията. " В този спор кой ще победи аз мисля, че в последна сметка най-важно е наличието, тъй като всеки към този момент може да сътвори задоволително налична технология, само че качествено наличие не може да основава всеки, изключително с марката и отговорностите на една социална медия ", добави още той.
" Искам това, което е познато, което се счита за одобрено, да бъде подложено на смяна, на ребрандинг и в същото време да влязат тези нови формати и мобилни, хибридни технологии, които да притеглят младото потомство, новия фен. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР