На 23.10.2019 г., в 15.57 ч. в сайта actualno.com е

...
На 23.10.2019 г., в 15.57 ч. в сайта actualno.com е
Коментари Харесай

От прокуратурата с подробности относно статия със заглавие Анонимен сигнал срещу Гешев за необясними 4,7 млн. франка, скрити в Швейцария и Мароко

На 23.10.2019 година, в 15.57 ч. в уеб страницата actualno.com е оповестена публикация със заглавие „ Пере ли пари единственият претендент за основен прокурор? (ДОКУМЕНТИ) “.

Това написа в публично известие от пресцентъра на Прокуратурата на Република България изпратено до медиите, което публикуваме без редакторска интервенция:

"Твърди се, че „ скандални документи, свързани с съмнение за пране на пари “ от страна на заместник-главния прокурор Иван Гешев, са били изпратени на публицистичния мейл. Публикувани са копия от два документа: писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 година от заместител основния прокурор Борислав Сарафов и писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 година от шефа на САД ФР – ДАНС до Борислав Сарафов. Според тях, прокурор Иван Гешев разполага с банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са открити преводи и наличия на забележителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Руската федерация. Публикацията е възпроизведена в уеб страницата mediapool.bg под заглавие „ Анонимен сигнал против Гешев за необясними 4,7 млн. франка, скрити в Швейцария и Мароко “ и от други електронни медии.

По мотив на това, незабавно е разпоредена инспекция от основния прокурор. Установено е, че:

- писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 година от шефа на САД ФР – ДАНС до заместител – основния прокурор Борислав Сарафов не съществува – такова писмо не е създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата;

- писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 година от заместител основния прокурор Борислав Сарафов не съществува – под № 473/2015 година във Върховната касационна прокуратура съществува кореспонденция във връзка касационна тъжба против решение на Апелативен съд Велико Търново.

Заместникът на основния прокурор по следствието и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов декларира, че в никакъв случай и по никакъв мотив не е изпращал, респ. получавал, оповестените писма, както и че такава инспекция нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и мнението на управлението на ДАНС.

„ Документите “ са явно неистинен и задачата на публикуването им несъмнено е обвързвана с плануваното за на следващия ден, 24.10.2019 година, чуване на претендента за основен прокурор.

Публикациите в actualno.com и mediapool.bg са мотив Пресцентърът на Прокуратура на Република България да показа и следната информация:

На 13 май 2019 година основният прокурор Сотир Цацаров изиска от Председателя на ДАНС цялата налична в организацията информация /включително и от финансовото разузнаване/ по отношение на банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, притежавани недвижими парцели в чужбина и други вложения от лица, заемащи висши обществени длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от посочените лица, както персонално, по този начин и посредством свързани или подставени лица.

В осъществяване на разпоредената инспекция, на 19.07.2019 година до основния прокурор е постъпила информация от Председателя на ДАНС, в която се съдържа информация за това, че общо 11 лица, заемащи висши обществени длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, имат персонално или посредством свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими парцели и/или друго имущество на забележителна стойност в чужбина, присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании, и са направили разноски и вложения в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред КПКОНПИ. Съгласно наредбата на член 35 от ЗПКОНПИ лицата, заемащи висши обществени длъжности, са длъжни да заявяват тези условия пред антикорупционната комисия.

На 15.08.2019 година от Председателя на ДАНС е постъпила информация и за магистрати, притежаващи банкови сметки и недвижими парцели в чужбина. От прокурори от ВКП е осъществена спомагателна инспекция на оповестените от ИВСС заявления на посочените от ДАНС лица, за това дали тези условия са декларирани от магистратите по съответния ред пред ИВСС в осъществяване на условията на член 175а - член 175в от Закон за съдебната власт. Установено е, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са заявили откритите от ДАНС банкови сметки и парцели на магистратите в чужбина.

Недекларираните от лицата банкови сметки в чужбина, недвижими парцели и/или друго имущество на забележителна стойност в чужбина, присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число в офшорни компании, осъществени разноски и вложения в чужбина, изисква осъществяване на инспекция за спазването на данъчното законодателство на Република България.

Поради това и на съображение член 145 ал.1 т.3 от Закон за съдебната власт и член 110 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс,по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура разпореди на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите осъществяване на данъчни инспекции на общо 38 лица - заемащи обществени длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, както и магистрати. Указано е в границите на данъчните инспекции да се откри размерът на финансовите средства във влоговете/банковите сметки в чужбина, произхода на средствата, вероятно приемане на приходи от лихви и осъществяване на отговорностите на лицето за обявление и възнаграждение на налози.

След привършване на данъчните инспекции, прокуратурата ще реши съществуването на предпоставки за формиране на наказателни производства против лицата за вероятно осъществени данъчни закононарушения.

Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са открити притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество ", приключва известието.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР