На 22 септември България отбелязва 111 години Независимост. Цялата история

...
На 22 септември България отбелязва 111 години Независимост. Цялата история
Коментари Харесай

България чества 111 години Независимост

На 22 септември България отбелязва 111 години Независимост. Цялата история на България, която е една от най-старите страни в Европа, е белязана от битката за самостоятелност.
В цялата страна ще има публични празнувания и тържества, и най-малко за ден българският възторг и национализъм ще се възродят. Кулминацията на честванията е във Велико Търново, предава БГНЕС.

През целия ден в остарялата столица ще има събития, свързани с паметната дата. От 7.30 часа в средновековния храм „ Свети Четиридесет мъченици “ ще бъде отслужена празнична литургия от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с присъединяване на квартет „ Ангелски гласове”. Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. Пред храм „ Св. 40 мъченици “ ще бъде отслужен церемониален водосвет на бойното знаме на НВУ „ Васил Левски” и знамената на държавни институции.

Военният обред по издигане националното знаме ще стартира в 10.30 часа в Архитектурно-музеен резерват „ Царевец”. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и формалните посетители ще произнесат слова, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, а по-късно курсанти от НВУ ще поведат празничното шествие, което ще приключи с полагане на гирлянди на монумент „ Майка България”.

Празничният ден продължава на Самоводската чаршия, където ще се проведат демонстрации в работилниците на АЕК „ Самоводска чаршия “. Ще се състои детска работилничка за сапуни, кулинарна работилничка „ Юфката на баба Калинка “ и демонстрации с началник Радичев. На обяд пред постройката на „ Български пощи “ ще се състои шоу-спектакъл на участниците в ХІII Международен фестивал на военните оркестри с разнообразна стратегия: от военни маршове, до модерни музикални творби.

Вечерта на площад „ Цар Асен І “ пред крепостта „ Царевец “ ротите на Националния боен университет „ Васил Левски “ ще показват боеви хватки с оръжие. След това ще се състои тържествената заря-проверка. В 20.15 часа ще бъде показан Аудио-визуален театър „ Царевград Търнов – тон и светлина” и ще има празнични илюминации.

Тържествата в София обичайно стартират в 11 часа, по този начин ще е и тази година пред Паметника на Независимостта на пл. „ Княз Александър I”. В програмата ще вземат участие Софийският духов оркестър, разбъркан хор „ Света София” с началник Валентин Бобевски, квартет „ Славей” и актрисата Силвия Лулчева. Военен обред ще извърши Националната гвардейска част.

Денят на независимостта на България ще бъде маркиран и в Троян, където ще отиде персонално вицепрезидентът Илияна Йотова. Тържествената гала ще се организира на площад „ Възраждане “ от 11.30 часа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР