На 22 април 2022, за пръв път след войната между

...
На 22 април 2022, за пръв път след войната между
Коментари Харесай

В Южен Кавказ най-после се задава мир

На 22 април 2022, за пръв път след войната сред Армения и Азербайджан през 2020,

в освободения от окупация град Шуша в Карабахския район на Азербайджан, азербайджанци от целия свят се събраха, с цел да проведат конгрес.

В речта си пред конгреса президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че азербайджанците не биха се примирили с окупацията на потомствените си земи и постоянно са били решени да ги освободят непременно. Той добави, че желанието на Азербайджан е било спорът да се позволи по кротичък метод, само че непреклонната позиция на ръководещите в Армения, които са погазили нормите и правилата на интернационалното право и са траяли да държат под окупация азербайджанските територии, в прорез с решенията и резолюциите на водещи интернационалните организации, е довела до неизбежна война.

Видни международни организации, измежду които Организацията на обединените народи, неотдавна провела интернационално събитие в Шуша, приветстваха следвоенната и постконфликтната действителност. Доста деен в процеса за нормализиране на връзките сред Азербайджан и Армения е Европейски Съюз, до момента в който Минската група на ОССЕ, основана през 1992 година като непрекъснат конгрес за договаряния, спря да съществува. Всички прилежащи страни одобриха постконфликтната действителност, като пет от тях, измежду които Азербайджан и Армения, откриха нов 3+3 формат на съдействие.

Азербайджан се стреми към нормализиране на връзките с Армения, макар мъчителните моменти, окупацията и жестокостите, осъществени от нея през последните десетилетия, защото Азербайджан счита това за належащо в интерес на бъдещето на района. Азербайджан сформира спокойно предложение, включващо пет съответни правилото, които Армения одобри. По този метод ръководещите в Армения публично обявиха, че признават териториалната целокупност на Азербайджан; нямат териториални искания към страната и няма да имат такива в бъдеще. Въз основа на тези пет правилото, сред Азербайджан и Армения ще бъде подписано спокойно съглашение, като по този метод двете страни ще възстановят своите връзки, в това число и дипломатически такива.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР