На 21 август през 1813 г. в немския град Вилсхофен

...
На 21 август през 1813 г. в немския град Вилсхофен
Коментари Харесай

Бирата Пилзнер има вече над 200-годишна история

На 21 август през 1813 година в немския град Вилсхофен на река Дунав е роден Йозеф Грол (на немски език - Josef Groll), баварски пивовар, станал прочут с изобретяването на бирения жанр Пилзнер. Той учи пивоварството в фамилната пивоварна, както и при известните пивовари Габриел Зиделмайер в Мюнхен и Антон Дреер във Виена.

Пилзнер (на немски: Pilsner, на чешки: Pivo plzenskeho typu) е светла бира, вид лагер, притежаваща златист цвят и присъщ прелестен мирис и привкус на хмел. Приети разновидности на названието - Pilsener, Pilsner и Pils, а алкохолното им наличие е сред 4.2 и 6 %. Особеност на новото питие е потреблението на ярък, единствено леко изпечен ечемик. Като цяло ферментация при бирите вид лагер е при по-ниски температури и процесът е по-бавен, а бирата е по-лека, с по-малко аромати спрямо бирите от вида ейл, и наложително се употребява мощно изстудена. Над 90% от другите марки бира в света са вид лагер. Лагер са и съвсем всички бири, които се създават в България.

В средата на 19 век жителите на град Пилзен в Бохемия (днешна Чехия), към този момент не били удовлетворени от бирата, от типа Oberhefenbier. Те обществено изсипват няколко бурета с бира, с цел да привлекат вниманието към неприятното й качество и късия период на валидност. Решено е да се построи нова пивоварна, която е в положение да създава бира с по-дълъг период на предпазване. Към този миг, това е бирата от типа на тъй наречените баварска бира, защото ферментацията на дъното за първи път става известна в Бавария, и се популяризира оттова. Климатът в Чехия е сходен на този в Бавария и съществува опцията за предпазване на лед през зимата и охлаждането на ферментационните резервоари с бира до 4 до 9 градуса за към година, което е належащо за ферментацията при дъното.

Баварската бира, има отлична известност и баварските пивопроизводители са водещи в търговията с бира. По този метод (и освен за жителите на Пилзен) е издигната нова пивоварна, само че също по този начин са наети и майстори пивовари, един от тях е Йозеф Грол. Баща му е притежател на пивоварна в Вилсхофен в Долна Бавария и от дълго време опитва с нови предписания за основаване на бира чрез ферментация при дъното.

На 5 октомври 1842 година Грол създава първата партида от бира Urquell, която се характеризира с потреблението на мека бохемска вода, доста бледен малц и хмел от Сааз. За първи път пивото от този тип е показано на клиентите в заведенията Zum Goldenen Anker, Zur Weissen Rose и Hanes на 11 ноември 1842 година, и е доста добре признато от популацията.

Йозеф Грол подписва контракт за занаятчия на пивоварната Burgerliches Brauhaus (Пивоварна на гражданите) в Пилзен, който изтича на 30 април 1845 година и не е възобновен. Грол се завръща в родния Вилсхофен, като малко по-късно наследява пивоварната на татко си.

Йозеф Грол умира на 22 октомври 1887 година на 74 годишна възраст, на масата на постоянните гости в кръчмата Wolferstetter Keller във Вилсхофен, до момента в който пиел бира.

Пивоварната Groll към този момент не съществува. Части от нея, обаче, са добити от Wolferstetter - друга пивоварна, ситуирана във Вилсхофен. В пивоварната Wolferstetter към момента се създава бира - Josef Groll Pils, в чест на основателя на бирата от типа Пилзнер.

За първи път тази бира е показан в Бохемия (днешна Чехия без Моравия), в град Пилзен (откъдето идва и името й) през 1842 година. Пивото е приготвено от особено поканения за задачата баварски пивовар Йозеф Грол..

Пилзен или Пълзен (на чешки: Plzeň; на немски: Pilsen) е град в Западна Бохемия в Чехия. С население от 170 936 души градът е четвъртият по величина в Чехия. Разположен е на 90 км западно от столицата Прага при сливането на четири реки (Радбуза, Мже, Ихлава и Ислава), при което се образува реката Бероунка.

Три са познатите типовете от това питие. Бохемският пилзнер (Bohemian Pilsener) е основана през 1842 година в Бохемия, в началото е транспарантна, светла. Прави се от мека вода с ниско наличие на минерални субстанции, хмел Жатец (Saaz), моравски малцов ечемик и чешки лагерни дрожди. Цветът варира от светлозлатист до наситено златен, течността е кристална и транспарантна. Отличава се с богат усет и мирис, със комплициран букет от малц и лют хмел Saaz. Типични търговски марки са: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar (Czechvar в САЩ), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Dock Street Bohemian Pilsner.

Немският пилзнер (German Pilsner или Pils) е копие на бохемския пилзнер, пригоден към пивоварните условия в Германия. Отличава се със сламен до светлозлатист цвят, пресен и горчив усет, с характерен мирис на малц и доблестен хмел. Типични търговски марки са: Bitburger, Warsteiner, Konig Pilsener, Jever Pils, Holsten Pils, Spaten Pils, Victory Prima Pils, Brooklyn Pilsner.

Класическият американски пилзнер (Classic American Pilsner) е версия на пилзнер, основана от немски пивовари-емигранти, които донасят в Америка софтуерния развой за произвеждане и немски дрожди. Налага им се да работят с локални американски съставки и по този метод основават неповторима версия на първичния пилзнер. Този тип изчезва по време на сухия режим в Съединени американски щати, само че след това е съживен като тип домашна бира от феновете на това занимание. Бирата се прави от ечемик с 20-30% царевични люспи, с локален американски хмел, например Clusters, или обичайния доблестен хмел, а също се употребяват и модерни благородни хибриди - Ultra, Liberty, Crystal. Цветът е от жълт до тъмнозлатист. Освежаваща бира, с подчертани нотки на малц и хмел. Царевицата придава лека наслада. В наши дни тази бира се прави от дребни пивоварни и любители-пивовари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР