На 20 септември, последният работен ден преди трите почивни дни около

...
На 20 септември, последният работен ден
преди трите почивни дни около
Коментари Харесай

На 20 и 23 септември в пиковите часове се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите

На 20 септември, последният работен ден преди трите почивни дни към Деня на Независимостта, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено придвижването на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на сигурността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата.

Във връзка с упования натоварен трафик Агенция „ Пътна инфраструктура “ апелира шофьорите да карат рационално и със съобразена скорост, да съблюдават правилата за придвижване и да не употребяват аварийните ленти по автомагистралните сектори за по-бързо напредване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътешестване, само че заплашва живота и здравето на всички останали, които спазват разпоредбите.

Съвместната заповед за прекъсване на движението на камионите над 12 тона е на АПИ, Групово дело „ Национална полиция “ и ИА „ Автомобилна администрация “. Тя предвижда ограничение на придвижването по следните сектори от републиканската мрежа:

автомагистралите;
път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;
път I-1 - от Благоевград до ГКПП „ Кулата “;
път I-4 п. в. „ Коритна “ - Велико Търново - Шумен;
път I-5 Русе - Велико Търново;
път I-8 Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ - София;
път I-9 Варна - Бургас;
път II-18 Околовръстен път на град София;
път II-99 Бургас - Царево.
Тежкотоварните транспортни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 23 септември (понеделник) от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни артикули и товари на температурен режим, живи животни и рискови товари (ADR).

От 14 ч. на 20 септември, до 10 ч. в понеделник – 23 септември, в сектора от Автомагистрала „ Струма “ край Дупница ще има две ленти за движение за леките коли и ППС до 12 т в посока Кулата и една за София. От 10 ч. в понеделник до 14 ч. в петък следващата седмица ще има две ленти за София и една за Кулата. Платното за Кулата от автомагистралата, което е наранено от пожара в депото за боклуци, остава затворено за осъществяване на необходимите аварийно-възстановителни действия.

Превозните средства с маса по-голяма от 12 т, в това число и рейсовете, пътуващи към Кулата ще се отбиват от Автомагистрала „ Струма “ при пътен възел „ Долна Диканя “, ще преминават по път I-1/Е-79 и при пътен възел „ Бобошево “ ще не престават по АМ „ Струма “. За пътуващите към София отбиването по път Е-79 ще става при пътен възел „ Бобошево “, а качването на магистралата ще бъде при пътен възел „ Дупница Север “.

За ППС над 12 т се не разрешава придвижването по пътната връзка от път Е-79 към АМ „ Струма “, при пътен възел „ Дупница Север “ при км 51+236 и по пътните връзки от път ІІ-62 Дупница-Кюстендил към АМ „ Струма “ на пътен възел „ Дупница Юг “ по направленията: Кюстендил – Благоевград, Кюстендил – София, Дупница – Благоевград и Дупница – София.

На Автомагистрала „ Хемус “ продължават ремонтно-възставителните работи на съоръжението при 19-ти км /виадукт „ Потоп “/ и 36-ти км /виадукт Коренишки дол/, както и на тръбата за София на тунел „ Витиня “. На мостовете, които не са обновявани от построяването им през 80-те години, се прави ремонт на пътната част и стълбовете. За облекчение на пътуващите от петък в правите с ремонт на автомагистралата ще има две ленти за пътуващите за Варна и една за София, а в понеделник надлежно две за София и една за Варна. В пиковите часове, когато много хора потеглят на път, е допустимо по-бавно предвижване от интензивния трафик, но строителните действия би трябвало да се извършат, с цел да се кара по съоръженията безопасно и комфортно. Алтернативен маршрут на Автомагистрала „ Хемус “ в посока Монтана и Видин е проходът „ Петрохан “ и Искърското дефиле, а в посока Варна - път I-1 София - Ботевград.

За облекчение на трафика през Владая и повишаване на пътната сигурност на 23 септември ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79) София - Перник. По този начин идващите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „ Струма “.

Всички жители и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна конюнктура от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В организацията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР