На 20 септември, от 19.00 часа, Държавна опера Стара Загора

...
На 20 септември, от 19.00 часа, Държавна опера Стара Загора
Коментари Харесай

Държавна опера Стара Загора кани на Вердевия шедьовър „Бал с маски“

На 20 септември, от 19.00 часа, Държавна опера Стара Загора кани на Вердевия шедьовър „ Бал с маски “.

  На сцената си подават ръка оперната традиция и модерността. Режисьорът Славчо Николов се отнася с почит и почитание към плодородната креативна задача за слагането на една от най-зрелите произведения на великия законодател в оперното изкуство Джузепе Верди. Последователен в търсенето на паралели със съвремието, режисьорът прави истинска трактовка на драматургичната линия на творбата като извежда „ тематиката за проблемите на връзката – връзките в връзките сред нас хората.  Всички сме свързани в този век на по този начин нареченото „ Глобално село “, само че без значение от големите информационни благоприятни условия, все по-рядко си приказваме „ лице в лице “ и всеки един от нас става все по-самотен. В цялата ни световна съгласуваност си живеем в свят, гонейки само своите лични ползи. Опитваме се да създадем визия, с която да се представим през „ маска ” в обществото през един профил, който не е действителен за нас. Стремим се да създадем неестествен облик пред другите, зависещ на концепцията какво желаеме да си мислят за нас – самичък за себе си, на разстояние един от различен и без чувства и прозрение в казуса на другия. ” – споделя режисьорът Славчо Николов.

Сценичната визия на спектакъла на „ Бал с маски ” съзнателно е пренесена в края на 19 век – в епохата,  когато стартира индустриалната гражданска война и настъпват измененията в социално-икономическите връзки на хората. Епохата на разбъркване обществените пластове, върху които стъпва и нашето модерно общество.

Художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе добавя, че се концентрира върху тайната обич сред Амелия и Рикардо и срещата с Улрика. „ Позлатените маски и орнаменти се съчетават с блестящо оцветени керамични фрагменти и огромни и дълги тъмни пера. И всички те са сложени върху червени костюми, единственият цвят, който изпъква в мрака на времето и пространството. В реалност множеството интервали от нашия живот са покрити от някои мислени маски, с цел да ни предпазят от вероятни бедствия. А цветовете постоянно ни описват историята… ”

И режисьорът, и художникът обръщат особено внимание на облика на Улрика като загадъчна основна фигура в развръзката и знак на духовността с задача и оракулски взор в  бъдещето. Диригенти са участници в Международния майсторски клас за диригентство Ралф Галери-САЩ, Дейвид Спиро-САЩ, Арно Перие – Франция, Гай  Дейвид – Англия, Матей Поп-Румъния.

В  спектакъла феновете ще се насладят на изкуството на блестящи солисти в основните функции. В ролята на Рикардо ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов.  В ролята на Амелия е сопраното Емилия Джурова.  Ролята на Ренато ще извърши Александър Крунев, Оскар ще бъде Емилия Иванова, а мистериозната Улрика ще бъде Даниела Дякова. Участват още Емилия Иванова, Костадин Якшев, Христо Иванов, Игнат Желев, Живко Добрев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова, концертмайстор Емил Шейтанов.

Първата режисура на „ Бал с маски “ в Стара Загора е с премиера на 23 март 1959 година, диригент Руслан Райчев, режисьор Бохос Афеян-гост, художник Асен Попов-гост, балетмайстор Теодорина Стойчева. Следващата режисура е с премиера на 1 октомври 1964 година, диригент Димитър Димитров, режисьор Георги Петров, художник Асен Попов. Последната премиера на „ Бал с маски “  е на 15 февруари 1996 година, диригент Веселин Байчев, режисьор Светлозар Донев-гост, художник Иван Попов – посетител.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР