На 20 декември, в 14.00 часа, в парка, намиращ се

...
На 20 декември, в 14.00 часа, в парка, намиращ се
Коментари Харесай

Пластики на две праисторически фигурки от Музей „Неолитни жилища“ поставят в Стара Загора

На 20 декември, в 14.00 часа, в парка, намиращ се западно от Регионалния исторически музей – Стара Загора, ще бъдат публично показани пластики на две праисторически фигурки.

Инициативата се реализира от Община Стара Загора и е утвърдена от Общинския съвет посредством Годишната стратегия за туризъм, с поддръжката на РИМ-Стара Загора.

Пластиките са реплики в наедрял размер на два от най-атрактивните артефакта от експозицията на Музей „ Неолитни жилища “. Това са Мраморна антропоморфна дрънкулка (Късен Халколит V хиляди прочие Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и Костена антропоморфна дрънкулка с украшения направени от мед (Късен Халколит V хиляди пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско).

Копията на артефактите са с внушителната височина – 1.60 метра, направени са от „ тиково “ дърво. Така те са подобаващи за експониране навън. Благодарение на особено покритие, фигурите ще бъдат защитени от UV лъчи, вода, както и неподходящи метеорологични условия. Пластиките са направени оптимално доближаващи се до оригинала. Техен създател е старозагорският създател Цветан Четъшки.

Целта е да се подтиква ползата на жителите и гостите на града към богатото културно-историческо завещание на Стара Загора, както и да се разпространява неповторимия на територията на Европа музей „ Неолитни жилища “. Програмата за туризъм на общината планува през 2023 година да бъдат сложени още две пластики на експонати, които да срещат с историята си дребни и огромни.

В сутерена на постройката на „ Неолитни жилища “ може да бъде прегледана експозицията „ Праисторическото изкуство в Старозагорско “. Част от нея са прелестни шедьоври на керамични съдове, антропоморфна и зооморфна пластика, украшения и оръдия на труда, направени от основателите на първата европейска цивилизация.

Снимка от ателието на Цветан Четъшки
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР