На 20 август през 1948 г. в Уест Бромич (Англия)

...
На 20 август през 1948 г. в Уест Бромич (Англия)
Коментари Харесай

Робърт Плант е автор на най-популярната песен на Лед Цепелин

На 20 август през 1948 година в Уест Бромич (Англия) е роден рок артистът Робърт Антъни Плант ( Robert Anthony Plant). Той става известен като вокалист на именитата английска рок група "Лед Цепелин ", в която се подвизава от основаването й до самия край, откакто е харесан от нейния създател Джими Пейдж. Отличава се със своя деятелен жанр на пеене и широкодиапазонния си глас, които сполучливо съчетава със пристрастеността си към фолк и блус рока.

Робърт Плант стартира кариерата си на рок артист, вземайки присъединяване в поредност от групи, като се задържа най-дълго време в група, наречена Band of Joy, където свири и бъдещият барабанист на "Лед Цепелин " Джон Бонъм. Ранните му изяви не се снабдяват с какъвто и да било комерсиален триумф, само че невероятните му гласови данни последователно биват видяни от от ден на ден хора. През 1965-а е пробван за вокал на N'Betweens - предшествениците на Slade, само че двете страни не се спогаждат за заплащането на Плант, който напуща прибързано, а групата се обръща към импресариото на една от предните групи на Робърт Плант (Listen) Ноди Холдър.

Плант обаче притегля вниманието на китариста на The Yardbirds Джими Пейдж, който по това време търси нов вокалист за групата си. Един от мечтаните от Пейдж вокалисти отхвърля да се причисли, само че предлага младия Плант. Пейдж участва онлайн осъществяване на Плант и групата му и взема решение да го притегли. След къс диалог се оказва, че и музикалните усети на двамата се препокриват. Всичко е контрактувано за напълно малко време и Робърт Плант е публично разгласен за новия вокал на The Yardbirds, които сменят името си на The New Yardbirds и малко по-късно на Led Zeppelin.

Плант написва огромна част от текстовете на Цепелин, като в по-ранните албуми в доста от песните се усеща въздействието на обичания му създател Дж. Р. Р. Толкин. Негови са лириките към най-популярната ария на Цепелин за всички времена, Stairway to Heaven, които написва една вечер, седнал пред пламнал огън. Тематичната тенденция е повлияна от устрема му към нравствен перфекционизъм, както и от книгата "Магическо изкуство в келтска Британия " на Люис Спенс, която чете по това време. Интересен факт, обвързван с песента, съставлява изказването на някои общности и групи, че прослушани на назад, лириките съдържат демонски послания.

Кариерата на Плант в "Лед Цепелин " е доста сполучлива, само че даже и след разпадането на групата той продължава да твори музика, като издава значително солови албуми и няколко общи плана с някогашният член на "Цепелин " Джими Пейдж.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР