На 2 юни 2022 г. отбелязваме Спасовден. Празникът е подвижен

...
На 2 юни 2022 г. отбелязваме Спасовден. Празникът е подвижен
Коментари Харесай

Спасовден e! Ден за изневери, но и Ден на Спасителя

На 2 юни 2022 година означаваме Спасовден. Празникът е преносим и постоянно се пада в четвъртък тъкмо 39 дни след първия ден на Великден. Спасовден е професионален празник на хлебари, водачи, строители, хотелиери и цветари. В някои обичайни католически страни, да вземем за пример във Франция, Възнесение Господне е един от формалните празници и почивен ден.

Именици на Спасовден са хората, носещи имената Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска, Спасения, Спасуна, Сотир. Честито!

Според християнските вярвания, след гибелта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, с цел да им споделя за Божието царство. На 40-ия ден, съпроводен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския рид до Ерусалим, и оттова, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се счита за завършек на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Денят се назовава още Спасовден (Денят на Спасителя), тъй като с Христовото Възнесение се приключва актът на човешкото избавление.

Според поверията и традициите нощта против Спасовден е лечебна и болните вървят за росен, лягат до цветето и слагат до главата си някакъв подарък за русалките-лечителки. На този ден се правили разнообразни ритуални дейности, свързани с обезпечаване на здраве, изобилие, отбрана на реколтата от суша и градушка, както и традиции с женитбена устременост.

" Тѐ ти, младоженка, Спасовден! " е израз, необятно публикуван от българския фолклор. Спасовден е денят, в който Христос се възнесъл на небето и се празнува на 40-ия ден след Великден. Обичайно изразът се схваща и изобразява в българския фолклор като еротична сцена. Първото фолклорно изображение съдържащо еротично обръщение по тематиката, е старобългарска рисунка – графит от Преслав. Обичайно изразът " Тѐ ти, младоженка, Спасовден! " се употребява, когато нещо (някакво събитие) се е случило ненадейно и изненадващо, когато човек минимум чака.

Според националните вярвания, единствено в нощта против Спасовден може да се излекува неплодородие. Жената, която няма деца би трябвало да преспи тогава под растението росен, което се счита за самодивско цвете. Но не сама, а с компаньон, с който няма кръвна връзка. Преди това двамата слагат върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и така нататък Около среднощ те би трябвало да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, към 2 часа през нощта, би трябвало да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат обратно.

Смята се, че безплодието остава под росена. Ако дамата зачене в нощта преди Спасовден, се считало, че това е станало по магичен метод и не се тълкувало като блудничество. Всъщност това е един внимателен метод за контролиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не всеки път повода за безплодието е в дамата. Много разказчета се свързват с този ден. Повечето от тях водят до концепцията, че на Спасов ден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма самообладание и по тази причина споделя " Те ти младоженка Спасовден! ". Тоест, през днешния ден може.

На този ден идват русалките – митологични същества, които могат да навредят на индивида, само че в това време могат и да го излекуват от нелечими заболявания. Те стартират да се приготвят за Русалската неделя, когато ще " сеят " своята роса над нивите. Правят това и на Спасовден – пременени и закичени с росен, обичаното цвете, което берат в магическата нощ преди празника. Според вярването, русалките берат единствено върха на лековитата билка.

И до през днешния ден на някои места, преди изгрев слънце, хората се търкалят в утринната роса " за здраве ".

Някога в източно-българските региони, болните от " самодивска болест ", тресчица, парализа и други неизлечими премеждия, преспивали в околност, в която пораства цветето росен. Носели разнообразни блага, които оставяли за митичните русалки. Прекарвали нощта в цялостно безмълвие, преди изгрев се търкаляли в росата и още веднъж в безмълвие напускали мястото. Подобни вълшебен дейности правили и невестите, които не можели да заченат. Правели и празнични хора, за които момите се обличали с булчинска одеждa, взета назаем. Считало се, че по този начин ще се задомят преди идващия Спасовден.

През седмицата, наричана Русалска, вървят и Русалиите – мъжки чети, постоянно с нечетен брой участници. Техният лидер се назовава ватафин или юзбашия. Калпаците си окичват с всевъзможни билки. Носят сопа от леска, явор или дрян – лековити дървета с магическа мощ.

Дружините обикалят през цялата седмица и лекуват " русалската " или " самодивската " болест (причинена от неприятни въздействия на русалки или самодиви). Правят го със специфичен ритуален танц към болния. Наредени в кръг, русалиите играят под музикален акомпанимент като последователно форсират темпото, достигайки екстатично положение. Когато екзалтацията е в своя краен лимит, ватафинът счупва гърне с целебна течност, а болният става и побягва. Неговото място заема някой от русалиите и по този начин заболяването е прогонена. След привършване на лечебните ритуали, момците посещават църквата, с цел да се пречистят и тогава се връщат към елементарния си метод на живот. Счита се, че русалските игри са завещание от дълбока античност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР