На 2 юни 2021 година Иво Прокопиев с удоволствие сърфираше

...
На 2 юни 2021 година Иво Прокопиев с удоволствие сърфираше
Коментари Харесай

Кой се изнерви от ДПС?

На 2 юни 2021 година Иво Прокопиев на драго сърце сърфираше из мрежата, наслаждавайки се на новината, че глобите по закона „ Магнитски ” са се стоварили върху огромния му зложелател – Делян Пеевски. На 2 юни 2022 обаче вместо да брои дивидентите от това, Прокопиев бе заставен да преглътне 4 горчиви хапа:
Върховен административен съд разгласи за оскъдни решенията на кабинета по закона „ Магнитски “, а създателят на черните държавни описи по него Иван Демерджиев призна, че правенето им е било неточност. Делото „ Рико ” против Пеевски в Съединени американски щати бе прекъснато заради липса на каквито и да било обстоятелства. Парламентът анулира „ златните паспорти ”, приемайки закон, импортиран от Пеевски и негови сътрудници от Движение за права и свободи. И отново по самодейност на Движението следва да преглежда анулацията и на „ златните визи ”. Т.нар. български вид „ Магнитски ” се провали с гръм и тропот, наименуван от всички партии и адвокати „ фашистки ”.
За похлупак навръх таза дата Прокопиев бе заставен да гледа и отразява посредством медиите си триумфа на Илхан Кючюк и Мустафа Карадайъ на най-висшия конгрес на европейските либерали – конгреса им в Дъблин.

Нормално е да се изнерви човек.

Пети ден медийната машина на Прокопиев търкаля една теза: Движение за права и свободи е обезпокоеното. И я сглобява в пъзел от свои тълкувания на обстоятелствата. „ Продължаваме промяната ” щяла да измести Движение за права и свободи в европейското демократично семейство, тъй като Кирил Петков бил най-хубавият другар на Макрон. Движение за права и свободи можело въобще да отпадне от АЛДЕ, тъй като алиансът щял да става партия, въодушевена от Макрон и ремонтирана по закона „ Магнитски ” от Петков. Даже имало клюки за нови наказания по закона „ Магнитски ”.

Шамарът за групата обаче пристигна от Земята на келтите. С голямо болшинство европейските либерали преизбраха Илхан Кючюк за началник на АЛДЕ на висшия конгрес в Ирландия, а цялата плеяда евролидери и комисари демонстрираха освен другарските си усеща, само че и почит към всичко, които прави Движение за права и свободи. В идващите години задачите на европейските либерали ще задава не Кирил Петков, а Илхан Кючюк. Той към този момент уточни три: АЛДЕ да стане най-модерната и най-ефективната европейска партия, увеличена поддръжка за националните партии при последващи избори и по-добър резултат за АЛДЕ на евровота през 2024 година

За смут на Прокопиев в Дъблин бе не Кирил Петков, а ръководителят на Движение за права и свободи - партията, на която министър председателят единствено преди седмици се закани, че „ ще я оправи “.

Водейки внушителна делегация, Мустафа Карадайъ беседва на четири очи с ръководителя на групата " Обнови Европа " Стефан Сежурне, с министър председателите на Нидерландия и на Ирландия Марк Рьоте и Мишел Мартин, със зам.-председателя на Европейска комисия Маргрете Вастагер, с европейските комисари по енергетика Кадри Симсон и по вътрешен пазар Тиери Бретон, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. И тематиките бяха стратегически – бъдещето на Европа, продоволствената и енергийна сигурност, следствията от войната.

Всъщност, има най-малко 4 аргументи Иво Прокопиев да се нервира на Движение за права и свободи:

Защото сподели: Повече няма да мълчим

Повече няма да мълчим, отсече Движение за права и свободи още преди президентската акция предходната година. И стартира освен да вади на ярко всяка лобистка интервенция на умните и красивите. Но и да дава отговор на всички клюки и опити за внушения. Така лъсна нишката „ златни паспорти ” сред Кирил Петков и някогашния началник на Агенцията за вложения Стамен Янев и се сгромоляса мантрата на кръга „ Капитал ” за „ съветска връзка “ на Движението в Южен и Турски поток. Движение за права и свободи изиска краткотрайна анкетна комисия да проверява всички газови трасета, а властта по този начин се жегна, че точката все изпада от дневния ред на Народното събрание.

Защото разкри кой употребява името на Държавния департамент на Съединени американски щати за разпра с съперници

Минаха повече от 4 седмици, откогато Движение за права и свободи разкри опасността на Кирил Петков, изречена пред зам.-председателя  Станислав Анастасов.  Премиерът сподели: „ Аз ще ви оправя! ” и употребява името на Джеймс О`Браян, началник на службата за съгласуваност на наказания към Държавния департамент на Съединени американски щати, който щял да прати вести до 3 седмици. Новина в действителност пристигна, само че не оттатък океана за нови наказания, а от Върховен административен съд – за анулация на българските, въведени в нарушаване на европейското законодателство. Сега стои отворен въпросът набедените за рискови компании и предприемачи, чието име бе съзнателно компрометирано, ще съдят ли страната? В същото време Движение за права и свободи попита с писмо и самия О`Браян дали знае и утвърждава името му се употребява за кавга с политическия конкурент.

Защото Движение за права и свободи приказват на езика на хората и бизнеса

Докато властта се е вторачила в личните си разграничителни линии - евро, бежанци и Северна Македония, дневният ред на Движение за права и свободи е този на хората и бизнеса. Движението стартира серия от срещи с работодателските организации и даде обещание поддръжка за разнообразни бранша при актуализацията на бюджета. Забравихте селскостопанските производители, за тях не са планувани антикризисни ограничения, а страната е на прага на продоволствена рецесия, съобщи Имрен Мехмедова в декларация от парламентарната естрада.  И извади съответни оферти в поддръжка на най-стратегическия бранш.

Мерките са закъснели, ориентирани към потреблението и ще подтикват инфлацията, предизвести Йордан Цонев. И сложи на масата мъчителен проблем – настоя за съответно индексиране на строителните разноски. За по-високи заплати на държавните чиновници, прикани доктор Хасан Адемов. Спешен ремонт на рисковите пътища сред селата, за които властта все не намира пари, изиска Байрам Байрам.

Най-силното деяние на Движение за права и свободи през последната седмица бе проектозаконът за изменение на Наказателен кодекс, който стяга наказванията за домашно принуждение и отстранява условието за три сигнала в полицията преди органите на реда да вземат ограничения против насилника. Докато властта прави работни групи и срещи, а още една жена загуби живота си, Движение за права и свободи предложи решение на проблем, който съгласно статистиката визира всяка четвърта жена у нас.

Защото Движение за права и свободи демонстрират дефектите на ръководството и лобистките закони

Заплахата на Петков към Движение за права и свободи пристигна незабавно щом придвижването изиска краткотрайна комисия в Народното събрание да проверява градежите на газовите трасета.

Лобистките закони получават бърза писта. Спазвайте Конституцията! – разгневи се Мустафа Карадайъ във връзка промени в Закона за силата от възобновими източници, когато преди броени дни ръководещото болшинство реши да гледа него, вместо оферти от Движение за права и свободи законопроект, с който голословната и непредвидена облага на ВЕИ и държавните предприятия за произвеждане на ток се преразпределя в помощ на бизнеса, общините, учебните заведения, детските градини и старческите домове, с цел да се оправят в рецесията.

Само поради господин Табутов ли го вършиме, попита Рамадан Аталай. Владимир Табутов от " Продължаваме промяната " бе вносител на плана. Защото той има компания за строителство на фотоволтаици и му даваме единствено на него той да строи фотоволтаици?! - сподели още Аталай.

Настанявайки бежанци в бази на Национален осигурителен институт Калина Константинова лишава на българите осигурителни права, предизвести Хасан Адемов. А Йордан Цонев изобличи за какво се желае смяна при атестациите на академични преподаватели. Така академичната общественост става подвластна от соросоидните организации, които имат част от профилирани издания и бази данни, съобщи Цонев и по-късно изявление, приемането на закона бе отсрочено

Дойдохте на власт с гръмката поръчка за нулева приемливост към корупцията, сходно на героя на Джефри Арчър Игнейшъс Голямата метла – нигерийският финансов министър. Накрая той се оказва най-корумпиран, напомни в пленарната зала Станислав Анастасов. И разгласи: „ Дойде време да подкрепите гръмките си думи с дейности! ”.

Но дейностите се оказаха фашистки закон, с който страната без съд и присъда ще прави черни описи на хора и компании, и ще заплаща за доносите, по които ще се попълнят наказателните листи. За разлика от „ Продължаваме промяната ”, Движение за права и свободи внесе 3 плана за битка с корупцията: анулация на ин хаус процедурите, „ златните паспорти ” и „ златните визи ”.

Когато желанията внезапно се разминат с действителността, идва нервността. И при Прокопиев, при прокситата му във властта.

Вместо Движение за права и свободи да бъде натирено от АЛДЕ, Илхан Кючюк приема поздравления като новия остарял съпредседател. А седмица преди избора му ръководителят на групата „ Обнови Европа “ пристигна в София не по покана на премиера Кирил Петков, а с цел да взе участие в проведения Илхан Кючюк интернационален конгрес „ Либерали за бъдещето на Европа: от Конференция до европейска промяна “. А на срещата си с Мустафа Карадайъ му сподели: „ Бъдете горди с отговорността, която носите в Европа в тези сложни времена “.  

Вместо Делян Пеевски да се скрие след глобите, той стои на първия ред в Народното събрание и предлага закони против корупцията. А предстоящият удар по него поради Магнитски към този момент рикошира върху враговете му.

Колелото на историята се завъртя и през днешния ден светът е различен.  В интервала на дефицити, инфлация и война разграничителните линии са разнообразни. Западът не има вяра на обещания и заклинания, а желае постоянни сътрудници, на които да разчита за геополитическа преданост и за районна непоклатимост и предвидимост. Така, както за българите смяната престана на бъде константа. Вместо цвета на партиите, гледат цените на стоките. И имат вяра единствено на оня, които им оказва помощ в рецесията. Влизането на бюджета в пленарната зала дефинитивно ще смъкна маските.

А Прокопиев? Той ще продължи да се жалва от свръхактивността на Движение за права и свободи. Годините, в които Движението мълча, бяха златно време за него. Сега обаче и той изпита на гърба си вторият закон на физиката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР