На 2 януари ще започне евтаназирането по хуманен начин на

...
На 2 януари ще започне евтаназирането по хуманен начин на
Коментари Харесай

Сега пък птичи грип! Избиват хиляди кокошки

На 2 януари ще стартира евтаназирането по човечен метод на над 39 000 кокошки-носачки в два птицевъдни обекта в хасковското село Криво поле, където бе доказано огнище на птичи грип от Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/.

Това заяви регионалният шеф на Хасковска област инж. Минко Ангелов след незабавно съвещание на Областната епизоотична комисия в последния ден на годината. Според изнесената на срещата информация от ветеринаря от локалния клон на БАБХ Стойчо Курдов, 1200 птици към този момент са умряли.

Редица европейски страни, измежду тях и нашата, са наранени тази зима от мощно заразния птичи грип, който се придвижва от прелетните птици.

В Хасковско към този момент има утвърдена площадка за загробването на пернатите, за която множеството от процедурите по позволения от разнообразни инстанции са минали. Тя е край хасковското село Жълти бряг, посочи Ангелов. Той добави, че това е рецидив във фермата, като предходният случай с Инфлуенца А е бил през април тази година.

Определена е 3-километрова защитна зона, в която попадат 3 села от община Хасково, и 10-километрова следена зона с 9 села от община Хасково, 2 села от община Харманли и 8 села от община Стамболово.

В процедурата по унищожаването евентуално ще бъдат включени и мобилни инсинератори, добави Ангелов. По неговите думи стартира и следенето на партидите яйца, които са напуснали стопанството към комерсиалната мрежа, макар че по уверенията на БАБХ потреблението на артикули от инфектирани пернати не съставлява опасност за човешкото здраве.

От началото на годината у нас са доказани най-малко 10 огнища на птичи грип.

Европа претърпява най-лошата зараза от птичи грип, заяви в четвъртък, 30 декември, Германският федерален научноизследователски институт за здравето на животните "Фридрих Льофлер ", представен от ДПА.

Понастоящем претърпяваме най-сериозната зараза от птичи грип в Германия и Европа, показват от института.

"Краят не се вижда - обсегът на засегнатите страни е от Финландия до Фарьорските острови и Ирландия, от Русия до Португалия ", настояват специалистите. Случаи на птичи грип са открити и в Канада, Индия и Източна Азия.

Само в Германия са регистрирани 394 инфекции при диви птици, в това число патици, гъски, лебеди и чайки сред началото на октомври и 29 декември. Случаите са били засечени главно по крайбрежието. В немските птицеферми са били открити 46 случая на болест.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР