На 19 юли от 19.30 часа в зала 2 на

...
На 19 юли от 19.30 часа в зала 2 на
Коментари Харесай

Историята на Преподобна Стойна за първи път в спектакъл във Варна

На 19 юли от 19.30 часа в зала 2 на ФКЦ - Варна ще бъде показан моноспектакъл по едноименния разказ „ Съвършената - Преподобна Стойна неканоничната светица “ на прелестната българска писателката Неда Антонова.

Преподобна Стойна е героиня взета от действителния живот. Тя е живяла от 1883 до 1933 година и е била считана от своите съвременници за „ Светица “.

Те са се обръщали към нея с „ Преподобие “. Голяма част от живота на Стойна Преподобна през днешния ден се споделя посредством легенди.

В театралната режисура се преплитат минало и настояще, време и събития, действителност и недействителност.

Зрителят се среща с една жена, която поддържа връзка отвън границите на познатото – с нейните прекарвания като „ Съвършената “, като „ Калуграта “, като „ Конопената “. Коя е Съвършената? Коя е Преподобна Стойна? Сляпата, която не вижда? или Сляпата, която може да вижда и без да гледа? Истории събрани в един магичен облик и една действителност: Преподобна Стойна – „ Светицата “, която Ванга признава и обича! Откровен роман за забележимото и невидимото в живота, за любовта и омразата, за богомилското приятелство, за българите и света, за индивидите и Бог. Разказ за една друга българка, живяла по нашите земи преди близо век и посветила целия си 50-годишен живот в работа на хората със сърце изпълнено с любов и обич към близък.

В постановката вниманието е фокусирано върху духовните прекарвания на героинята дружно с битието ѝ на елементарен човек. Това е театър за духа и вътрешния свят на тази необикновена българка, за нейните усещания и философия за живота.

Режисьор на спектакъла е Христо Стойчев, музиката е на Евгени Господинов, а в ролята на Преподобна Стойна и създател на концепцията за основаването на спектакъла е актрисата Десислава Михайлова.

Спектакълът е основан с финансовата поддръжка на Министерство на културата, сесия 2021 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР