На 19-ти септември Apple пуснаха поредната актуализация на мобилната си

...
На 19-ти септември Apple пуснаха поредната актуализация на мобилната си
Коментари Харесай

Apple Arcade – първи впечатления

На 19-ти септември Apple пуснаха следващата актуализация на мобилната си операционна система, този път с номер 13. Но iOS 13 сама по себе си не беше най-интересното и значимото. Безспорно коронната оригиналност се споделя Apple Arcade. Услуга, основана на месечен абонамент, Apple Arcade е видимо опитът на Ябълката да позволи дълготраен проблем налегнал екосистемата им от игри и приложения – неналичието на какъвто и да е действителен надзор на качеството.

 Apple Arcade – първи усещания

За 11-те си години App Store се изпълни с съвсем 2 милиона игри, като всеки ден разработчиците пускат към 15 хиляди нови заглавия за удобрение. В резултат, цифровият магазин на Apple се изпълни с нискокачествена продукция, а това, което " става " е натъпкано с микротранзакции, таймери, луутбоксове и като че ли безкрайни, безспирни, вечно-тормозещи реклами. И в тази ситуация, даже няма да повдигаме въпроса за пресяването на плявата и по какъв начин се откриват качествените заглавия на фона на океана от нови заглавия. С други думи, Apple Arcade слага началото на от дълго време чакана нова ера за App Store. Но дано навлезем в детайлите...



След като ъпдейтнете към iOS 13, отваряйки App Store, ще забележите новата секция Arcade. Достъпът до игрите там се получава след активирането на едномесечен безвъзмезден експериментален интервал, а по-късно абонаментът ще ви коства 10 лв. на месец (включва Family Sharing). Докато имате деен абонамент, ще можете да играете всяко заглавие в Arcade секцията. Към този миг налични са тъкмо 71 игри, само че обещанията са, че всяка седмица (вероятно, всеки четвъртък) ще получаваме нови и до края на годината описът ще набъбне до към 160 заглавия.

 Apple Arcade – първи усещания

Дори на пръв взор, разнообразието и качеството са явни. Всяка една от тези игри, в случай че се оферираше независимо в App Store би била платена и на цена сред 5 и 20 лв.. Заглавията са забавен микс от игри на огромни студия, инди разработчици и наложили се измежду мобилния гейминг играчи; т.е., измежду дебютната селекция, случайности няма. Всички игри наподобяват превъзходно и даже Frogger in Toy Town, въпреки да дава тип на добре претоплена гозба е повече от това, което наподобява, откакто му отделите задоволително време. Правена е от Q-Games, японското студио отговорно за PixelJunk игрите и дава доста ясна визия за цялата Arcade секция – красива на пръв взор, само че с огромна дълбочина, в случай че отделите времето.

 Apple Arcade – първи усещания

От Snowman (студиото зад Alto’s Adventure и Alto " s Odyssey), можете да играете Where Cards Fall, пъзел игра с много забавна идея. Също страхотна, е The Enchanted World на босненското студио AI Interactive, която дава нов взор към акведукт-пъзел механиката.

 Apple Arcade – първи усещания

Но в Apple Arcade с изключение на пъзели, ще откриете и много по-дълбоки игри. Веднага би трябвало да споменем Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm – продължението правено 5 години, което много прецизно се придържа към Zelda игрите и в частност Breath of the Wild. В тази игра и 3 часа да прекарате, ще сте видяли единствено откъс от цялото й наличие.

 Apple Arcade – първи усещания

Обезателно обърнете внимание на тактическата походова игра Overland; пост-апокалиптичният й свят прави много удобен преход от районен съд на iOS. Друга тактическа походова игра е Spaceland, която не стопира да разпростира капацитета си, даже 2 часа напред в акцията. Силно инспирирана е от Alien, Starship Troopers и XCOM, тъй че в случай че си падате по жанра, наложително я тествайте.

 Apple Arcade – първи усещания

Ако сте като нас и сте влюбени в Monument Valley игрите, британците от usTwo са подготвени със идващият си план – Assemble With Care. В нея би трябвало да разглобявате, поправяте и по-късно сглобявате всякакви дрънкулки, като остарял уолкмен, фотоапарат, портативна гейм подпора, счупена остаряла дрънкулка, часовник и впрочем. Играта увлича ужасно доста, само че за жалост, можете да я превъртите за по-малко от два часа.



Както споменахме и нагоре, някои от огромните играчи, също взимат присъединяване в дебютната селекция на Apple Arcade. Sega се включват със Sonic Racing, както и нова игра от ChuChu Rocket вселената, наречена ChuChu Rocket Universe. Capcom участват с Shantae and the Seven Sirens и Shinsekai: Into the Depths. А в идващите седмици, от Bandai Namco ще забележим мултиплейър-ориентираната Pac-Man Party Royale. Devolver Digital имат Exit the Gungeon (спиноф на известният шутер Enter the Gungeon) и шантавата Cricket Through the Ages.



Annapurna Interactive продуцират новата игра на шведите от Simogo (Bumpy Road, Beat Sneak Bandit, Year Walk, Device 6, The Sailor " s Dream) – музикалната Sayonara Wild Hearts, както и мистериозната адвенчър игра The Pathless. The Pathless е втората игра на Giant Squid (първата е Abzu), студиото водено от Мат Нава (Matt Nava), някогашният арт шеф на Journey.



Много приятна изненада за почитателите на tower defense жанра, ще е Don " t Bug Me – сай-фай с автентичен и много забавен взор към този вид игри.

 Apple Arcade – първи усещания

Трудно ще е да се изведат обособени образци за най-хубавото в Apple Arcade, защото откровени разочарования няма. Е, може би само Rayman Mini, който прекомерно прецизно и безвредно се придържа към първото издание на новото потомство Rayman игри Rayman Jungle Run (от 2012-та година).

 Apple Arcade – първи усещания

Въпросът е вие какво играете и харесвате. Със сигурност ще имаме по-подробен и по-конкретен материал за игрите на Arcade, само че на този стадий, умерено можем да кажем, че новата услуга на Apple има бъдеще. Разбира се, чакаме, че с набъбването на каталога, месечния абонамент ще се увеличи. Също както чакаме, че редица от игрите в Arcade няма да останат извънредни за iOS (макар от Apple неведнъж да са заявявали, че резервират " смарт телефон ексклузивност ", което значи, че могат да се появят на районен съд и конзоли, само че не и на Android). Не на последно място, забавно ще е да забележим с натрупването на заглавията, по какъв начин и дали ще се адресира казуса с откриваемостта. При всички положения обаче, Arcade по едно и също време ни връща към концепцията за подбрани, качествени заглавия и ни показва бъдеще на абонаментните услуги, жертвайки няколко лв. на месец против рекламите, луутбоксовете, микротранзакциите, таймерите и впрочем досади тровещи актуалния мобилен гейминг.

 Apple Arcade – първи усещания
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР