На 19-ти октомври честваме празника на Свети преподобни Йоан Рилски

...
На 19-ти октомври честваме празника на Свети преподобни Йоан Рилски
Коментари Харесай

Почитаме Св. Йоан Рилски чудотворец, празник на българския лекар

На 19-ти октомври честваме празника на Свети преподобни Йоан Рилски вълшебник, както и професионалния празник на българския доктор. Закрилник на българския доктор е точно светецът.
Преданието споделя, че Преподобни Иван Рилски е роден към 876 година в Скрино, което се намира покрай град Дупница. След доста странствания той се открил в рилската планинска пустиня и останал до края на живота си. На това място той основава манастирът, който съществува и до през днешния ден. Преподобни Иван съставил " наследство " преди гибелта си в цялостно усамотение.

Той умрял на 18 август 946 година и е заровен в притвора на църквицата в каменна гробница. Той е разгласен за небесен настойник на българския народ. На

днешния ден се празнува годишнина от основаването на най-старата съсловна организация в България - Български лекарски съюз. Той е основан през 1901 година, като тогава е бил първият на Балканите и втори в Европа след английския лекарски съюз. Денят на българския доктор се празнува от 1996-та година и настойник на Българския лекарски съюз е Свети Йоан Рилски.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР