На 19 ноември трябва да започне официална визита на Владимир

...
На 19 ноември трябва да започне официална визита на Владимир
Коментари Харесай

Независимая газета: Турция може да се откаже от С-400 заради Пейтриът

На 19 ноември би трябвало да стартира публична аудиенция на Владимир Путин в Турция. Тя обаче може да бъде помрачена от събития, които ще обиден военно-икономическите и геополитическите ползи на Русия. За това написа в коментара си днешното издание на „ Независимая газета “.

Всичко до тук е обвързвано с бойните дейности сред войските на Башар Асад и екстремистките групировки в Идлиб, както и с вероятността Анкара да се откаже да купува съветските зенитни ракетни системи С-400. В момента в действителност няма помирение в основаната с присъединяване на Анкара и Москва зона за деескалация Идлиб. Това се удостоверява преди всичко от всекидневните сводки на Центъра за помиряване на враждуващите страни в Сирия, а също и от информациите на арабските и турските медии. Според турско-руския меморандум, подписан в Сочи на 17 септември 2018, в Идлиб трябваше до 15 октомври 2018 година да се сътвори демилитаризирана зона в дълбочина от 15-20 километра. Турция обаче изиска в допълнение време и отсрочи началото на взаимното наблюдаване в Идлиб с аргумента, че не може да обезпечи условия за сигурност.

По всичко проличава, че обстановката в никакъв случай няма да се възстановява. Според известията от Сирия, бойците в Идлиб са подготвени още дълго да се съпротивляват на държавните войски. Турция ще съблюдава неутралитет. Но настроението на Москва може най-вече да се помрачи от стъпките на Анкара, свързани с неотдавна признатото решение на Турция да възстановява връзките си със Съединени американски щати. Турски медии, доближени до ръководещите, към този момент се разяснява въпросът за подмяна на съветските С-400 с американски комплекси „ Пейтриът “.

Подобни известия наподобяват непредвидени, като се има пред тип, че през декември предходната година Турция и Русия подписаха в Анкара кредитно съглашение за покупката на С-400 за два и половина милиарда $. Почти половината от тази сума, съгласно думите на президента Ердоган Анкара е изплатила. И след година Анкара би трябвало да получи от Русия първия комплекс. Ще го получи ли обаче?

Вашингтон за следващ път е предизвестил Анкара:

«Ако вземете от Русия С-400 Съединени американски щати ще откажат да продадат на Турция изтребителибомбардировачи пето потомство, вид F-35».

Турция обаче е суверенна страна и сама взема решения какви оръжия да купува. Но от позиция на интеграцията в системите на НАТО е ясно, че съветските комплекси са проблематични. Преговорите сред Вашингтон и Анкара не престават.

При това медиите приказват за позитивни трендове в договарянията сред двамата натовски съдружника за комплексите „ Пейтриът “. Така, може да се чака Анкара да одобри извънредно неизгодно за Русия решение и да се откаже от С-400. Тя ще би трябвало да заплати наказателна клауза по съветската договорка, само че това ще компенсира с лихвите за сметка на други военно-икономически и геополитически планове със Съединени американски щати. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР