На 19 май ни очаква едно рядко астрономическо събитие, което…

...
На 19 май ни очаква едно рядко астрономическо събитие, което…
Коментари Харесай

Тази седмица ни очаква Черна луна – едно рядко явление, което просто няма да видите

На 19 май ни чака едно рядко астрономическо събитие, което… няма да можем да забележим. Става дума за новолуние – фаза, при която нашият сателит е обърнал към нас онази своя страна, която не е осветена от Слънцето. Това обаче е второто за сезона, което единствено по себе си е необичайност. Съответно така наречен Черна луна се трансформира еквивалента на новолунието при Синята.

Небесните ритми постоянно не са съвършени. Всяка година Луната обикаля към Земята 12,37 пъти. Съответно можем да кажем почти, че един път на всеки 12 месеца имаме пълно- и новолуние. Така обаче подценяваме тези 0,37 стотни. Именно те способстват за така наречен Сини и Черни Луни (това не са астрономически термини). Случват се приблизително един път на 2-3 години. Би било по-точно, в случай че кажем, че има седем спомагателни новолуния в границите на 235-те новолуния, които се случват на съвсем тъкмо 19 години. Това е известно като Метоничен (или метонов) цикъл, който е в основата на доста лунни календари.

Какво съставлява Синята луна?

По традиция етапите на Луната се употребяват като ориентир за засаждане и прибиране на реколтата. Терминът " синя луна " не произлиза от астрономическите среди, а от изданието от 1937 година на Алманаха на фермерите от Мейн. В наши дни той се отнася до два сюжета. Единият е третото пълнолуние в сезон с четири пълнолуния. Сезоните нормално имат три месеца и затова три Луни. В сезони с четири Луни третата Луна е известна като Синя Луна.

Второто значение се отнася до второто пълнолуние в месеца и е основано инцидентно. Една неправилно интерпретирана отпратка към Алманаха от страна на Дж.Х. Пруит в 1946 година на американското списание Sky and Telescope пък го разказва като второто пълнолуние в месеца - определение, което към момента е доста известно.

Какво е Черна луна?

Терминът " Черна луна " е доста по-нов - зародил е в уиканските и астрологичните среди през последното десетилетие - и, сходно на Синята луна, няма единно определение. Ако оставим настрани астрологията, Фермерският сборник постоянно дефинира Черната като огледална версия на Синята, т.е. третото новолуние за сезона. Това е Черната луна, която ни чака през идния петък и която се случва почти един път на всеки 33 месеца.

Според TimeandDate.com тя може да се отнася и за второто новолуние в месеца, което се случва почти на всеки 29 месеца и е малко по-често срещано.

И в двата случая Луната не трансформира цвета си. Тя не е нито синя, нито черна (нито розова в този ред на мисли). По време на нея обаче можем да следим нощното небе по един изключително добър метод, защото то няма да е нечисто от ярката светлина на цялостната Луна. Така че в случай че желаете да зърнете последните останки от Ета Аквариди, в този момент е моментът да погледнете нагоре.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР