На 19-и Август започва Космическата Нова година, наречена още Божествена

...
На 19-и Август започва Космическата Нова година, наречена още Божествена
Коментари Харесай

Дъновистите посрещнаха Космическата Нова година. Какво казва Учителят?

На 19-и Август стартира Космическата Нова година, наречена още Божествена Нова година, съгласно духовния преподавател Петър Дънов - Беинса Дуно. На своите почитатели Учителят е показал, че Физическата Нова година стартира на 1-ви януари, Духовната Нова година - на 22-ри март, а Божествената - на 19-ти август. На днешния ден Слънцето изпраща към Земята най-мощния поток от духовна сила.

Защо Учителя дава тъкмо датата 19 август? По остарял жанр на тази дата е огромният празник Преображение Господне, когато Христос извежда своите възпитаници Петър, Яков и Йоан на планината Тавор в Галилея и им се явява в своята божествена същина.

Според Петър Дънов цифрата 19 значи следното: 1 е Бог, а 9 – това сте вие. Като съберете 1 и 9, получавате цифрата 10 – това е мярката, от която би трябвало да се ръководите. Тази година мярката ви би трябвало да бъде Божествена. Всички други ограничения би трябвало да бъдат съгласно тази мярка.

Изправни би трябвало да бъдете и в думите, и в мислите, и в делата, и в постъпките; във поверие, в ястие, в пиянство, в обличане – във всичко би трябвало да бъдете изправни! Не да ви бъде мъка това, само че по натурален метод.Числото 19 е удобно за българите. То работи за тях. Те не знаят това. Числото 19 значи умозаключение на една Божествена ера. Единицата е Божествено начало, а деветорката – най-умната щерка или най-умният наследник на Бога.



За първи път Учителят завел свои възпитаници на нравствен лагер край 7-те Рилски езера през лятото на 1929 година Избрано е точно това място, тъй като е едно от най-силните енергийни центрове на Земята, а 7-те езера подхождат на 7-те чакри на човешкото тяло.

През 1934 година Беинса Дуно стартира да създава Паневритмията. Всяка година на 19-ти август почитатели на учението на Бялото приятелство играят танца Паневритмия на поляната до езерото Бъбрека. Смята се, че край Бъбрека на 19-ти август силата е най-силна. Последователите на Бялото приятелство знаят от своя Учител, че на този ден се случва събор на Слънцето с представители от всички планети.

Учителят Беинса Дуно е дал повеля: „ За 19 август - съборния ден, ще се приготвите като за Великден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си облекла - бяло палто и бяла шапка ”.



Празничната Паневритмия е изключително вълнуваща. В наши дни на поляната край Бъбрека се събират повече от 2000 почитатели на учението и искащи да танцуват лековития нравствен танц.

Думата “паневритмия ” ознавача “божествен темп ”, а тези, които са решили да танцуват в този темп, са облагодетелствани с естетика сред разум, дух и тяло.

Играещите постоянно Паневритмия реализират усъвършенстване във физическото положение, спокойни мисли и усеща, по-добра централизация, по-добра памет. Танцът се състои от 3 елементи: “Паневритмия ” от 28 извършения, “Слънчеви лъчи ” и “Пентаграм ”. Препоръчително е да се играе с бели облекла, защото белият цвят е знак на най-чистата светлина, която излиза от Духа и не може да бъде обзета от мрачевина. Облечеш ли бели облекла, предизвикваш себе си за чисти мисли, чисто слово, чисти каузи.

В деня на Божествената Нова година на поляната след Паневритмия се прави и приятелски обяд, на който всеки поставя каквото е донесъл. На трапезата е най-добре да има единствено храна, дарена от земята - зеленчуци, плодове, ядки, зърнени, семена.

Учението на Всемирното Бяло приятелство не се изчерпва единствено с беседите на Беинса Дуно или Паневритмията. То не се популяризира единствено по книгите или съборите на Рила. Всемирното Бяло приятелство не е физическа организация - то е оттатък това, което можем да назовем или почувстваме, тъй като е в основата на Вселената - то е основало Космоса, звездите, планетите, Земята и Природата, дружно с индивида.

Всяка година на 19-ти август ние - душите, пратени на Земята - получаваме подарък - нов заряд за израстване и проявяване. Имаме свободния избор да пренебрегнем или да приемем този подарък с отворени сърца, споделят почитателите на Петър Дънов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР