На 19 февруари в полския парламент ще заседава комисията, ангажирана

...
На 19 февруари в полския парламент ще заседава комисията, ангажирана
Коментари Харесай

Шпионски скандал в Полша: Властите обвиниха бившите управляващи, че са ползвали Pegasus

На 19 февруари в полския парламент ще заседава комисията, ангажирана с шпионския програмен продукт Pegasus и противозаконното наблюдаване. Правителството, гражданското общество, и изключително хората, които са твърдо " срещу " някогашните ръководещи, приказват за дълъг лист от следени лица.

Сред тях е Бартош Крамек, който твърди, че поради политическата си ангажираност освен е бил изправен пред редица инспекции и надзор от институциите, само че и е бил подслушван нелегално.
Ставаше въпрос за подслушване, само че и за записи на фрагменти в хотелските ми стаи, за данни за интервенции, които съм направил с кредитната си карта, а също и за инспекции за евентуални провокации.
Бартош Крамек, фондация „ Отворен разговор “

Крамек към този момент има подадена тъжба и нает юрист.

„ Това са права, които не може да бъдат отнемани. Единственото сходно ограничаване е наблюдението със единодушието на съда, което има строго избрани правила, за избрани моменти и единствено в съответни случаи. Всичко отвън тези случаи би трябвало да бъде унищожено. Държавата няма право да управлява жителите и да следи морала им. Това в действителност анулира конституцията “, споделя Яцек Дюбоа, юрист, зам.-председател на Държавния арбитражен съд на Полша.

По-рано министър председателят Доналд Туск съобщи, че разполага с документи, които потвърждават за следене на съответни хора по времето на предходния кабинет. Бившите ръководещи от партия " Право и правдивост " не се поддават на изказванията.

„ Pegasus е незаместим в лицето на новите технологии, само че нямам доверие някой чиновник да предприеме оперативни дейности, без да събере доказателства, които по-късно да бъдат предадени на прокуратурата и на съда “, споделя Яцек Оздоба, народен представител от партия „ Право и правдивост “.

Данните на лабораторията Citizen Lab удостоверяват за случаи на следене на съперници на някогашната власт благодарение на Pegasus в Полша.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР