На 18 януари сръбската опозиция подаде жалба до Конституционния съд

...
На 18 януари сръбската опозиция подаде жалба до Конституционния съд
Коментари Харесай

Сръбската опозиция подаде жалба до Конституционния съд за анулиране на изборните резултати

На 18 януари сръбската съпротива подаде тъжба до Конституционния съд за отменяне на резултатите от общинските избори в Белград, които бяха част от оспорваните избори в цялата страна предишния месец, съобщи Агенция Франс Прес.


Този ход следва седмици на митинги и правосъдни дейности по отношение на хипотетични измами, осъществени от ръководещата партия на президента Александър Вучич по време на парламентарните и локалните избори.

" Това е последният юридически път, с който разполагаме в Сърбия, и най-адекватният ", съобщи пред Агенция Франс Прес Биляна Джорджевич, съпредседател на Зелено-левия фронт, който е член на главния опозиционен лагер, потвърждавайки, че настояването е подадено.

Избирателната комисия на Сърбия заяви, че ръководещата Сръбска прогресивна партия (СНС) на Вучич си е осигурила безапелационна победа, като е спечелила 46,75 % от парламентарния избор, до момента в който главният опозиционен лагер - прочут като обединението " Сърбия против насилието " (СпН) - е получил едвам 23,66 %.

Опозицията обаче се концентрира върху разногласията, свързани с напрегнати съревнования в локалните избори в Белград, обвинявайки държавното управление, че е разрешило на нерегистрирани гласоподаватели от прилежаща Босна да гласоподават нелегално в столицата.

На 18 януари - крайният период, в който опозицията можеше да подаде искане за отменяне на вота - бяха оповестени формалните резултати от изборите в Белград, съгласно които СНС печели 44,55%, а главният опозиционен лагер - 39,09%.

Международните наблюдаващи също оповестиха за нередности по време на изборите, в това число " пазаруване на гласове " и " пълнене на урни ", а някои западни страни показаха угриженост по отношение на изборния развой.

Оттогава хиляди хора се включиха в митингите, които включваха и опит за взлом на кметството в Белград.

Жалбата до Конституционния съд идва близо седмица откакто сръбска опозиционна партия публично подаде тъжба против хипотетични измами от страна на партията на Вучич.

Жалбата беше отхвърлена от съда във вторник.

Според правни специалисти жалбите на опозицията надали ще реализиран огромен прогрес в система, следена значително от партията на Вучич и нейните съдружници.

Президентът значително не обръща внимание на митингите и правните маневри, целящи да анулират резултатите от изборите, като предходната седмица Вучич съобщи: " Изборите завършиха "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР