На 18 октомври 2019г. в Лимоне, Италия се проведе финалният

...
На 18 октомври 2019г. в Лимоне, Италия се проведе финалният
Коментари Харесай

Предизвикателен, вълнуващ и успешен финал на Скайрънинг сезон 2019

На 18 октомври 2019г. в Лимоне, Италия се организира финалният старт от Скайрънинг сезон 2019 – Sky Masters. Състезанието събира най-хубавите скайрънинг състезатели, като подготовка за присъединяване получават спортистите с най-вече точки от сезона. Тази година присъединяване в надпреварата взеха 40 мъже и 30 дами. Трасето бе с дължина 27км и 2600м отвесна денивелация. Българските представители от тима на Team XCoSports – Кирил Николов – Дизела и Антония Григорова получиха подготовка, само че тази година присъединяване в Sky Masters взе единствено Кирил. Николов мина финала 9-и, като по този метод си обезпечи място измежду най-хубавите 10 спортисти в Крайното класиране за сезона! Въпреки квалификацията си, Григорова не можа да вземе присъединяване в надпреварата, защото по същото време съставлява България в Световните военни игри в Ухан, Китай! Последното присъединяване на Антония в стартовете от Световните серии бе на родна земя, по време на Пирин Ултра. Тогава тя зае 3-а позиция и се подреди на 17та позиция в Генералното класиране. В предното си присъединяване, в Бага, Испания, Григорова зае 6то място, а по време ROYAL ULTRA SKYMARATHON® GRAN PARADISO в Италия, тя мина финала 5-а! За Антония това бе втори сезон с участия в Световните серии по Скайрънинг.



След финала в Лимоне, Кирил показа: „ Този сезон го правя оценка най-силно от всички до момента. Нивото на състезателите последните години доста се качи. Щастлив съм от Olympus marathon, където усъвършенствах времето си с цели 11 минути, в Япония е класирах 5-и, във Франция също приключих на 5-о място, а на Пирин Ултра в България станах 3-и …. Днес бягането не се разви по метод, по който се надявах, краката не бяха от най-свежите, само че съм доста благополучен, защото след второто качване бях 17ти -18ти и съумях за последните 10 км да се изкача 10 места напред в класирането. “



Скайрънинг Сезон 2019 включваше 15 старта в Италия, Швейцария, Андора, България, Норвегия, Испания, Гърция, Португалия, Франция, Япония и Китай. Вълнуващият край се организира в Италия, а победител стана японецът Руи Уеда, който на метри от финала открадна купата от водача в Класирането Ориол Кардона от Испания. Уеда избяга трасето за 3’03’15”. Третото място отиде при Кристиян Матиз от Швейцария. При дамите успеха сграбчи румънката Деница Драгомир, а няколко минути след нея, се подреди победителката в Крайното класиране – Шейла Авилес. Трета стана чехкинята Марсела Васинова. Видеото с най-интересните моменти от конкуренцията вижте тук.



Думите на ръководителя на Българската федерация по Скайрънинг, Димитър Димитров, след финала в Лимоне: „ Сезоните стават все по-силни, конкуренцията все по-голяма… България има предложение за старт на Вертикален километър, за скоростно тичане в сгради… Трябва единствено да работим повече, с цел да изпълним тези неща “. Относно календара за 2020г. Димитров добави: „ Догодина българското присъединяване в Сериите още веднъж ще бъде Пирин Ултра, като с измененията, които ще се създадат по трасето, стартът минава в категорията на най-екстремните и предизвикателни стартове в Календара. “
Преди старта на SkyMasters 2019, бе разгласен и календара за 2020: 16 надпревари, 1 SkyMasters, 12 страни, 3 континента, 4 нови трасета. Част от календара още веднъж е и Банско, България – Пирин Ултра, с ново предизвикателно име – Pirin Extreme, ще се организира на 12 Септември 2020г.



фотоси: © MRSWS Albert Jorquera, Alexis Berg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР