На 18 март /понеделник/ в Русе ще бъде почетена паметта

...
На 18 март /понеделник/ в Русе ще бъде почетена паметта
Коментари Харесай

Историческа възстановка и официална церемония в Русе в памет на Ангел Кънчев

На 18 март /понеделник/ в Русе ще бъде почетена паметта на един от героите на българското Освобождение - Ангел Кънчев. Преди 152 години, на 5 март /по остарял стил/ той поставя завършек на живота си на пристанището, хванат от османските управляващи в опит да премине по комитетски каузи в Румъния.

От 10:30 ч. на кея до Понтон №5 русенският клон на Национално сдружение „ Традиция “ ще показа историческа възстановка на събитията от трагичния ден. След нея присъстващите на събитието ще се насочат към паметника на революционера на бул. „ Славянски “.

В 11 ч. Община Русе провежда публична гала с отслужване на заупокойна молитва от Русенската Света митрополия и поднасяне на венци и цветя от жителите. В честването ще се включат Общинският духов оркестър, Мартин Сиромахов от Вокално студио „ Слънчеви ноти “ с началник доктор Наталия Константинова и Младежкият гвардейски отряд към Общинския юношески дом. Движението на коли в региона на паметника ще бъде прекратено сред 10:45 и 11:30 часа, като се приканват водачите да освободят мястото от паркирани транспортни средства.

Желаещите да положат венец следва да го заявят документално на имейл [email protected].

Ангел Кънчев е роден в Трявна и умира едвам на 22 години в Русе. Той взе участие във Втората българска легия в Белград, а през лятото на 1871 година е назначен от БРЦК за асистент на Васил Левски, с който става непосредствен приятел. Изиграва значима роля в сформирането и активността на Русенския революционен комитет. Отличен оратор, той държи сказки, изнася беседи в учебни заведения, черкви, събира над 1000 национални песни, грижи се и за духовното израстване на българите. На 17 март 1872 година /5 март по остарял стил/ Ангел Кънчев би трябвало да пътува за Букурещ с значима задача в БРЦК, само че на русенското пристанище е предаден и обкръжен от османската полиция. За да не бъде хванат жив, самичък поставя завършек на живота си. Последните му думи са „ Да живее България! “.

В Русе има два паметника на революционера - наоколо до лобното му място на бул. “Славянски ”, както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР