На 18 август православната църква отбелязва успението на Св. Йоан

...
На 18 август православната църква отбелязва успението на Св. Йоан
Коментари Харесай

България празнува днес! Почитаме небесния покровител на народа ни

На 18 август православната черква отбелязва успението на Св. Йоан (Иван) Рилски Чудотворец. Той е настойник на българския народ и създател на Рилския манастир и е един от най-почитаните български светци.

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски, се родил към 876 година в Скрино, ситуирано в гънките на Осоговската планина край р. Струма. Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия наследник Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия наследник цар Петър.От нежна възраст в душата на Иван почнала да се развива и крепне религиозната религия. По това време из цяла България почнали да се строят църкви и манастири. Новооснованите обители ставали освен огнища на християнството, само че и книжовни и просветни средища.

Желанието на юношата било да се посвети изцяло в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на отшелнически живот. Отначало Иван постъпил в близкия манастир " Св. Димитрий " под самия връх Руен. Тук той освен развил своите заложби към духовно съзерцаване, само че и получил обучение и придобил познания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, само че не останал дълго в манастира. Имал увлечение към усамотен живот.

Преподобни Иван Рилски се подвизавал на доста места, до момента в който най-сетне се открил в прелестната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува към този момент 1000 години. Извършил доста чудеса през живота си и след гибелта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един подлудял, излекувал и изцерява от всякакви заболявания благочестиви люде, опазва манастира си посредством своята плодородна мощ. Преди гибелта си преподобни Иван отишъл на цялостно усамотение, там съставил своето " наследство " и умрял сам на 18 август 946 година и бил заровен в притвора на църквицата в каменна гробница, която се е запазила до нас.

Около 980 година нетленните му мощи по негово признание били открити и пренесени в гр. Средец (София). Това събитие по всяка възможност съответствува с неговата канонизация. През 1183 година унгарският крал Бела ІІІ завоювал от византийците Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом), отдето бил заставен да ги върне назад след 4 години. От София — след повече от 200-годишно престояване тук — българският цар Асен І, откакто освободил България от византийско иго, пренесъл мощите на св. Иван Рилски в своята столица Търново през 1195 година А откакто България била завоювана от турците (1393 г.), след 274 години престояване в Търново, монасите на актуализирания Рилски манастир пренесли св. мощи в своята обител в 1469 година, където те почиват и до момента.

Преподобният Иван Рилски е разгласен за извънреден небесен настойник на българския народ и се употребява с националната благовейна респект.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР