На 17 януари преди 146 години жителите на Ямбол поемат

...
На 17 януари преди 146 години жителите на Ямбол поемат
Коментари Харесай

Ямбол празнува 146 години свобода

На 17 януари преди 146 години жителите на Ямбол поемат първата свободна глътка въздух след 505 години османско господство . Този незабравим в историята на града миг беше маркиран през днешния ден с тържествено поклонение, молебен и празнично шествие , проведени от Община Ямбол.

Официалната гала стартира с маршове в осъществяване на градския Духов оркестър към НЧ „ Съгласие-1862 “ и боен обред от представителни блокове на военните формирования от Гарнизон-Ямбол пред паметната плоча до Общински детски комплекс – на мястото, където през 1878 година е посрещнат предвождания от полковник Николай Бакланов 23-ти Донско-казашки полк.

„ Днес отдаваме респект пред генерации ямболски будители и към борците за независимост, отдали с достолепие и смелост живота си в Руско-турската война “ , сподели в приветственото си слово кметът на Община Ямбол Валентин Ревански.

Под съветските бойни флагове се покриват с безконечна популярност и хиляди български опълченци , напомни кметът.

„ Важно е да пазим, ценим и отстояваме нашата независимост! Да помним, че сме мощни, а когато сме сплотени можем да създадем огромни и положителни каузи. С времето, тези историческите събития могат да избледнеят, даже могат да се опитат да ни накарат да бъдат забравени, само че смелостта и саможертвата на нашите опълченци и братския съветски народ ще останат безконечни “ , добави Валентин Ревански.

Благодарствен молебен отслужи архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий в съслужение с енорийския духовник отец Стоян .

В празничната стратегия се включи също вокална група „ Пятница 13 “ и вокална група „ Виолина “ към НЧ „ Пробуда-1909 “. Възстановчици от сдружение „ Традиция “ пресъздадоха посрещането на съветските воини с самун и сол от локалното население. Прозвучаха стиховете „ Освобождението на Ямбол “ на Радко Стоянов в осъществяване на Надежда Стоянова от театрална група „ Палечко “.

Граждани, възпитаници, общественици и представители на локалната власт сервираха венци и цветя пред паметната плоча .

Програмата продължи с празнично шествие по улиците на Ямбол до Паметника на починалите за националното избавление до Военен клуб-Ямбол, където също бяха положени венци и цветя в символ на благодарност.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански и неговият екип сервираха цветя и на паметника на съветски воини , починали през Руско-турската война 1877 – 1878 година Паметникът се намира на ул. „ Индже челник “ в кв. Каргон, където е бил лазаретът на съветските войски. Преди няколко месеца той беше възобновен от Община Ямбол

В постройката на културно-информационен център „ Безистен “ беше открита изложбата „ Ний летиме от Балкана “ от фонда на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “ . Експозицията е отдадена на тогавашните български опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и способстват за военната популярност на младата страна.

Проследяват се биографиите на 22-ма военни дейци, някогашни опълченци, 11 от които доближават до генералски чин, и тяхното присъединяване в основни за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата международна война .

В Регионален исторически музей бяха показани лекция и презентация за подвига, свободата и новото начало за свободния Ямбол.

На 146-тата годишнина от освобождението беше отдаден и открит урок в Спортно учебно заведение „ Пиер дьо Кубертен “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР