На 17 октомври т.г. от 17.00 ч. в изложбена зала

...
На 17 октомври т.г. от 17.00 ч. в изложбена зала
Коментари Харесай

Държавна агенция „Архиви“ организира документална изложба за Илинден

На 17 октомври т.г. от 17.00 ч. в изложбена зала „ Архиви “ ще бъде показана документалната галерия на ДА „ Архиви “ „ Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение - Кръстовден “. Тя е част от Националния проект за отбелязване на 120-та годишнина от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание 1903 година

 
В експозицията са застъпени тематиките за създателите на Вътрешната организация и Върховния комитет, участниците в Солунския конгрес през януари 1903 година, въстанието в Македония – Битолски и Ресенски въстанически региони, Крушевската република, въстанието в Костурски регион, в Прилепско, Кичевско, Охридско и Дебърско, в Кукушко, Гевгелийско и Тиквешко,, в Струмишки регион, в Скопско и Велешко, в Кратовско и Кочанско, в Щипски регион. Проследени са и последвалите въстанически дейности в Странджанския и Одринския регион, в Горноджумайско и Разложко, както и въстанието в Серски регион.

Показаните архивни документи показват аргументите, подготовката и организацията на въстанието,

въстаническите дейности и последствията от тях. Показани са мястото и ролята на дамата във въстанието, както като деятел на организацията и постоянен участник във въстаническите борби паралелно с мъжете, по този начин и като правилен асистент и сподвижник на участниците в протеста. Отделено е място и на въоръжението и бита на въстаниците.

В документалната галерия „ Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение - Кръстовден “

е показан и необятния отзив, който провокира Илинденско – Преображенското въстание в чужбина – в международната общност, държавни управления и обособени персони. Почти всички европейски вестници откриват непрекъснати или ежедневни рубрики, в които се наблюдава хода на въстанието и смелостта на неговите участници, както и жестокостта и репресиите на османската власт при неговото потушаването.

Тя включва скъпи архивни документи от фондовете на Централния държавен списък, Държавния военно-исторически списък – Велико Търново, ДА – Благоевград, ДА – Бургас, ДА – Варна, ДА – Кюстендил, ДА – Пазарджик, ДА – Смолян и други архиви в страната.

Изложбата ще бъде съпроводена и от експонирани истински документи и фотографии от този храбър и драматичен интервал за нашата история.

Този план е осъществен с финансовата поддръжка на Министерството на културата на Република България.

Изложбата може да бъде прегледана до 10 ноември 2023 година всеки работен ден от 9.00 до 17.00 ч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР